Nejlevnější elektřinu nakoupíte na elektronické aukci

31.01.2013 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Na aukcích a dražbách zpravidla vítězí nejvyšší možná nabídka. A pak už si novopečený majitel odnáší domů vysněný obraz nebo starožitný kousek. U aukcí elektřiny nebo plynu je to právě naopak. Dodavatelé se předhánějí v nejnižších nabídkách a soutěží tak o přízeň zákazníka. Krásná představa, že?


Čtěte také: Ceny energií v roce 2013 prodraží nejen DPH
Cena elektřiny v roce 2013: Srovnání a příklady


Není divu, že aukce, ve kterých odběratel může „vydražit“ nejlevnější elektřinu nebo plyn, jsou stále více populární. Zapojují se do nich podniky i orgány veřejné správy. Mezi městy je průkopníkem Ostrava, která začala energii na elektronické aukci nakupovat před více než pěti lety. „Napoprvé se do centrálního nákupu zapojila stovka organizací a město ušetřilo přes 4,7 milionu korun,“ uvedl primátor města Petr Kajnar. V elektronické aukci na dodávky elektrické energie pro letošní rok dosáhlo město úspory 10,2 milionů korun oproti cenám platným v roce 2012.

Kolik ušetří firmy?

Elektronické aukce elektřiny nebo plynu lákají stále více také firmy. Ušetřit totiž mohou desítky až statisíce korun ročně. „Klientům garantujeme minimální úsporu ve výši 15 % oproti cenám dominantních dodavatelů. Zpravidla však dosáhnou úspory 20 až 25 %,“ uvedl Radek Pastyřík ze společnosti ENTERplex, která realizuji elektronické aukce elektřiny a plynu.

Nejdražší variantou je podle něho odběr elektřiny od dominantního dodavatele. „Odběrem od alternativního dodavatele zpravidla zákazníci ušetří kolem 4 až 6 %. Pokud je zákazník dobrým vyjednavačem, je schopen sjednat si slevu až 10 %, v závislosti na velikosti spotřeby“ dodal Pastyřík.

Například menší výrobna nebo hotel, které ročně spotřebují kolem 80 MWh elektřiny, může své náklady za energie přechodem od nejdražšího k nejlevnějšímu dodavateli snížit asi o 70 000 korun ročně. Smlouva s vítězným dodavatelem se podepisuje na dva roky, takže celková úspora by v tomto případě činila 140 000 korun, kde dodavatel nemá možnost v tomto období cenu navýšit, i když ceny energii porostou.

Nutno podotknout, že úspora je u každého zákazníka individuální – odvíjí se od konkrétní spotřeby (čím vyšší je, tím je odběratel pro dodavatele zajímavější a ti jsou schopni mu nabídnout nižší cenu), cen současného dodavatele a záleží i na místě odběru (distribuční území).

Principy elektronické aukce energie

Elektronická aukce firmám nebo veřejné správě umožňuje nákup elektřiny za nejnižší možnou cenu v daném okamžiku. E-aukce probíhá v elektronické aukční síni a zákazník on-line sleduje, jak jednotliví dodavatelé snižují své nabídky. To se děje především v závěru elektronické aukce. Pokud některý z dodavatelů změní ještě dvě minuty před koncem nabídku, aukce se prodlužuje.

Větší šanci získat levnější elektřinu nebo plyn mají klienti s vyšším odběrem. Menší firmy se pak sdružují do tzv. aliancí. „Jde o zákazníky, kteří do on-line výběrového řízení vstupují společně. Z malého zákazníka se tak stane velký a dodavatelé mají větší chuť snížit cenu,“ doplnil Pastyřík.
 
Je třeba podotknout, že obchodní podmínky mezi obchodníkem s energií a zákazníkem nenavrhuje dodavatel, ale realizátor aukce. Zákazník tak má jistotu, že s levnější energií nenakoupí nevýhodnou smlouvu. Ta je zpravidla podepisována na dva roky. Poté se zákazník může opět zapojit do elektronické aukce a znovu tak optimalizovat své náklady na energie.

Každého podnikatele jistě napadne otázka, kolik elektronická aukce vlastně stojí? „Nejde o drahou záležitost, provize pro naši společnost je v porovnání s dosaženou úsporou minimální. Klient nám na provizi zaplatí v průměru kolem 3 – 10% z ušetřené částky. U našeho příkladu menší výrobny tak činí 4 755 korun, což představuje 3,4 % z ušetřené částky,“ vysvětlil Pastyřík.

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ