ArcelorMittal dočasně zastavil výrobu v ocelárně ve Varšavě

31.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 31. ledna (ČTK) - Největší světový výrobce oceli, společnost ArcelorMittal, dočasně zastavil výrobu v ocelárně a válcovně ve Varšavě. Firmu k tomuto rozhodnutí vede slabá poptávka a management upozornil, že polský průmysl už několik měsíců strádá. Poptávka vázne hlavně u ocelových výztuží, které se používají ve stavebnictví.

"Tuto situaci způsobily především nezákonné praktiky při obchodování s ocelí v Polsku, a také podvody s daní z přidané hodnoty u výztuží, které se do Polska dovážejí z jiných zemí," uvedla firma, která působí na mnoha evropských trzích včetně České republiky.

Polské stavebnictví se potýká s těžkými časy a několik velkých stavebních firem teď má co dělat, aby se vyhnulo bankrotu. Do nepříznivé finanční situace se dostaly kvůli zakázkám na stavbu silnic, což se pro ně ukázalo jako velmi ztrátové. Developeři také zjistili, že klesá poptávka po nových bytech.

Arcelor uvedl, že ocelárnu ve Varšavě zavře zatím na devět dnů, válcovnu na 11 dnů. V obou případech podle agentury Reuters odstávka začala v úterý 29. ledna.

Firma kvůli slábnoucí poptávce po výrobcích z oceli omezila výrobu už ve více závodech v Evropě. Jen za loňský rok se poptávka v Evropě snížila o osm až devět procent. Minulý týden podnik oznámil, že zavře ocelárnu v belgickém Lutychu a v plánu má zavřít i dvě vysoké pece ve Francii, které už jsou mimo provoz.

Šéf Arceloru ale před nedávnem poznamenal, že na letošní rok čeká růst globální poptávky po oceli o dvě až tři procenta. Zaslouží se o to hlavně růst americké ekonomiky a příznivější vyhlídky mladých tržních ekonomik. V Evropě má poptávku zůstat zhruba na loňské úrovni.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK