Zisk firmy MasterCard prudce vzrostl na 605 milionů USD

31.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 31. ledna (ČTK) - Vydavateli platebních a kreditních karet MasterCard prudce vzrostl ve čtvrtém čtvrtletí čistý zisk na 605 milionů USD (11,4 miliardy Kč) z 19 milionů USD ve stejném období předchozího roku. Firmě podle dnešního prohlášení pomohla absence mimořádných položek a oživení zájmu o platby kartami po celém světě, které zvýšilo příjmy.

Příjmy vzrostly o deset procent na 1,9 miliardy USD. Zisk na akcii činil 4,86 dolaru, a překonal tak odhady analytiků dotazovaných agenturou Reuters, kteří čekali zisk 4,81 dolaru na akcii.

MasterCard předloni musel zaúčtovat mimořádné náklady 500 milionů USD na urovnání sporu s maloobchodními společnostmi kvůli vybíraným poplatkům za transakce s kreditními kartami.

Majitelé karet učinili ve čtvrtletí po celém světě platby za 727 miliard USD. To bylo o 13 procent více než před rokem. Ve Spojených státech se objem nákupů zvýšil o 7,1 procenta a mimo USA o 23,5 procenta. Nejvíce se firmě daří v Latinské Americe a oblasti zahrnující Asii, Tichomoří, Blízký východ a Afriku. Počet zpracovaných transakcí vzrostl o pětinu.

Za celý rok zisk společnosti činil 2,76 miliardy USD, tedy 21,94 dolaru na akcii, při příjmech 7,39 miliardy USD, napsaly agentury AP a Reuters.

irl dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK