Dolar se propadl na nové 14měsíční minimum vůči euru

01.02.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 1. února (ČTK) - Americký dolar se dnes propadl na nové 14měsíční minimum vůči euru poté, co údaje o trhu práce ve Spojených státech podpořily očekávání, že americká centrální banka (Fed) bude pokračovat v mimořádně uvolněné měnové politice.

Jednotná evropská měna vystoupila až na 1,3674 USD, tedy na nejvyšší úroveň od listopadu 2011. Později o část zisků přišla a prodávala se za 1,3654 USD. Proti čtvrtečnímu závěru tak vykazovala nárůst o 0,6 procenta, napsala agentura Reuters.

Americké ministerstvo práce dnes oznámilo, že míra nezaměstnanosti ve Spojených státech v lednu stoupla na 7,9 procenta z prosincových 7,8 procenta. Analytici předpokládali, že míra nezaměstnanosti zůstane beze změny.

Fed tento týden podle očekávání ponechal v platnosti dosavadní program nákupu dluhopisů, jehož prostřednictvím podporuje ekonomický růst a zaměstnanost.

"Podle mého názoru se nyní musíme zaměřit na úroveň nezaměstnanosti. Dokud se nezlepší, neočekávám žádnou změnu politiky Fedu," uvedl analytik Matthew Lifson ze společnosti Cambridge Mercantile Group.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK