Eurozóna se dál zvolna zotavuje z krize, ukazuje index aktivity

05.02.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Eurozóna se dál postupně zotavuje z následků vleklé finanční krize. Ukazuje to index aktivity ve službách, který sestavuje organizace Markit. Hodnota indexu se za leden po zpřesnění dat zvýšila na 48,6 z prosincových 47,2 bodu. Dostala se tak nejvýše za deset měsíců. Podle předběžných dat byl index na 48,2 bodu.

 

Sektor služeb je v západní Evropě dominantní částí ekonomiky, a podobným průzkumům proto finanční trhy vždy věnují značnou pozornost. Euro v reakci na nová data smazalo ztráty vůči dolaru a vrátilo se na zhruba 1,3513 USD. V zisku se po mohutném pondělním propadu udržely také akcie.

Index ale nadále zůstává pod klíčovou hranicí 50 bodů, která je předělem mezi růstem a poklesem aktivity. Pokud by se index dostal nad 50 bodů, znamenalo by to růst aktivity, pod 50 body signalizuje pokračující útlum. Ten je ale slabší, než se čekalo.

Přestože je index pod 50 body, analytici nejnovější vývoj hodnotí příznivě. Podobný průzkum se totiž sestavuje i za průmysl, a ten ukázal, že i v tomto sektoru se situace zlepšuje. Hodnota indexu vzrostla na 47,9 z prosincových 46,1 bodu.

Důležité teď bude, jak si ekonomika eurozóny vedla ve čtvrtém čtvrtletí, tedy jak se změnil její hrubý domácí produkt. Data budou zveřejněna příští týden a podle analytiků potvrdí hospodářskou recesi. Ekonomové proto budou hledat známky oživení, které by naznačily, zda se dá se zlepšením počítat alespoň v polovině roku.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK