Hollande: Eurozóna by měla mít společnou politiku směnných kurzů

05.02.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Státy eurozóny tolerují až příliš výrazné výkyvy kurzu eura, což evropské ekonomice škodí. Měly by proto uvažovat o zavedení společné politiky směnných kurzů, aby své hospodářství před těmito dopady chránily. V Evropském parlamentu to dnes řekl francouzský prezident François Hollande.

 

Prezident svůj komentář k vývoji kurzů měn přednesl v době, kdy v jeho socialistické vládě narůstají obavy z negativních dopadů příliš silného kurzu eura na ekonomiku. Euro se teď prodává za zhruba 1,35 USD a zvlášť v posledních týdnech vykazovaly vytrvalý vzestup. Hollande a jeho tým se bojí dopadů na exportéry a následně na celou ekonomiku.

Hollande řekl, že správný směnný kurz ve vztahu k hlavním obchodním partnerům je důležitý, pokud má Francie a další země eurozóny uspět se snahou posílit si konkurenceschopnost. Hollande ale neřekl, že se má zavést konkrétní kurz, který by vlády ještě byly ochotny tolerovat. Vyzval naopak, aby státy Evropské unie pomohly zvýšit domácí poptávku.

"Evropa dovoluje, aby bylo euro zranitelné iracionálním pohybům jedním či druhým směrem," řekl Hollande v prvním projevu, který před parlamentem ve Štrasburku pronesl v roli francouzského prezidenta. "Měnová unie musí mít politiku směnných kurzů, jinak bude odkázána takovému kurzu, který neodpovídá skutečnému stavu ekonomiky," dodal Hollande.

Francouzský prezident také poznamenal, že Evropská centrální banka (ECB) by měla zůstat nezávislá. Místo toho vyzval k reformě mezinárodního měnového systému, který by lépe chránil ekonomické zájmy Evropy. Holande ale neřekl, jaké reformy má na mysli.

Se současným kurzem eura není spokojen francouzský ministr reindustrializace Arnaud Montebourg. Řekl, že by euro mělo oslabit. Francie se teď snaží posílit konkurenceschopnost průmyslu a snížit obchodní deficit. Hollande k tomu dnes dodal, že silné země, jako jsou Německo a státy na severu Evropy, by měly pomoci stimulovat v EU poptávku.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK