Fitch zhoršila výhled ratingu Nizozemska na negativní

05.02.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 5. února (ČTK) - Mezinárodní ratingová agentura Fitch dnes zhoršila výhled státního úvěrového ratingu Nizozemska ze stabilního na negativní. Snížením výhledu agentura upozornila na možnost zhoršení samotného ratingu, který zatím zůstává na nejvyšší možné úrovni AAA.

Fitch ke zhoršení výhledu přiměly problémy v nizozemském realitním sektoru, kde ceny obytných nemovitostí klesají výrazněji, než se čekalo. Podle agentury to může vést k oslabení spotřebitelských výdajů a celé ekonomiky.

Nizozemsko má navíc přetrvávající problémy v bankovním systému a úroveň jeho veřejného dluhu je vyšší než u stejně hodnocených zemí, uvedla agentura. Na problémy nizozemského bankovního sektoru minulý týden poukázalo zestátnění bankovní a pojišťovací společnosti SNS Reaal.

Fitch nyní hodnotí úvěrovou pozici Nizozemska stejně jako ostatní dvě světové ratingové agentury Standard & Poor´s a Moody´s Investors Service. Ty zhoršily výhled nejvyššího nizozemského ratingu na negativní v loňském roce.

Zhoršení ratingu je varováním pro investory, že se u hodnoceného subjektu zhoršila schopnost splácet závazky. Snížení ratingu může vést k tomu, že investoři budou od dluhopisů příslušných zemí vyžadovat vyšší výnosy.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK