Ze základu daně si klienti Pojišťovny České spořitelny díky životnímu pojištění mohou odečíst 1,6 miliardy korun

06.02.2013 | , Pojišťovna České spořitelny
Tiskové zprávy


Pojišťovna České spořitelny rozeslala svým klientům více než 530 000 daňových potvrzení o zaplaceném pojistném na životním pojištění.

Pokud tato potvrzení všichni využijí k uplatnění nároku na slevu na dani, sníží si daňový základ o více než 1,6 miliardy korun a ušetří 240 milionů korun. Nejvíce daňových potvrzení pojišťovna posílá do Moravskoslezského, Středočeského a Jihomoravského kraje.

„Nárok na uplatnění daňového zvýhodnění mají tři ze čtyř našich klientů, průměrně si od základu daně mohou odečíst 3 036 Kč, tedy o něco méně než v loňském roce. Nejvíce potvrzení pak směřuje na východ a jih Moravy a do Středočeského kraje,“ uvedl Petr Procházka, ředitel úseku řízení produktů Pojišťovny České spořitelny. „Každý občan České republiky si od daňového základu může na životní pojištění odečíst až 12 000 Kč a získat tak od státu na daních zpět 1 800 Kč. Ale odpočty využívá naplno jen šest klientů ze sta, nejvyšší částky odečítají lidé v Praze, Středočeském kraji a na jižní Moravě.“

Pojišťovna České spořitelny nabízí svým klientům volbu ve způsobu zasílání informací. Dokumenty mohou získat buď v papírové, nebo elektronické podobě. Pomocí aplikace SERVIS 24 tak bylo odesláno přes 1 500 potvrzení o zaplaceném pojistném ve formě e-dokumentu.

Na smlouvu, která splňuje podmínky zákona o dani z příjmů, může přispívat zaměstnavatel. Tento příspěvek na životní pojištění je nově osvobozen od plateb sociálního a zdravotního pojištění, a to až do částky 30 000 Kč ročně. Tato částka platí dohromady na všechny příspěvky zaměstnavatele za životní pojištění a penzijní připojištění, respektive nově doplňkové penzijní spoření.

Klienti, jimž přiznání o dani z příjmů zpracovává zaměstnavatel, musí podklady pro daňový odpočet za životní pojištění předat účetní nejpozději do 15. února 2013. Klienti, kteří si podávají přiznání k dani z příjmů sami, uplatní potvrzení a daňový odpočet ve svém daňovém přiznání nejpozději do 31. března 2013 (do 30. června 2013, pokud využívají služeb daňového poradce).

Maximální výše odpočtu je pro fyzickou osobu stanovena na 12 000 Kč ročně. Možnost odečíst si část zaplaceného pojistného od základu daně z příjmů mají fyzické osoby, které splňují zákonem dané podmínky:

• ve smlouvě je sjednána výplata pojistného plnění nejdříve v kalendářním roce, v jehož průběhu dosáhne pojištěná osoba věku 60 let;
• pojistné uhrazené na riziko „dožití“ nebo na riziko „smrti nebo dožití“;
• pojištění je sjednáno minimálně na dobu 5 let;
• pojistník je totožný s pojištěnou osobou.

 

 

 

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy