Pojišťovny odhalily podvody za miliardu, meziročně o 27 pct více

12.02.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pojišťovny prokázaly loni pojistné podvody za více než miliardu korun, což je o 27 procent více než předloni. Celkem prověřovaly přes 6000 podezřelých případů, meziročně o osm procent méně. ČTK o tom dnes informovala Česká asociace pojišťoven. Podle světových statistik patří mezi podvody zhruba každý sedmý případ, který klient pojišťovnám ohlásí.

 

Nárůst objemu odhalených podvodů je podle asociace důkazem, že se pojišťovny pojistným podvodům intenzivně věnují. Pokles šetřených případů prý svědčí o narůstající schopnosti pojišťoven detekovat závažné případy podvodů.

"Pojišťovny investují prostředky do nového softwarového vybavení, detekčních a analytických systémů, které pomáhají specialistům v pojišťovnách ty nejzávažnější podvody odhalovat," uvedl specialista pro prevenci pojistných podvodů asociace Ondřej Karel.

Nejvyšší počet případů pojistného podvodu odhalili specialisté pojišťoven již tradičně v pojištění motorových vozidel, ačkoli meziročně tento ukazatel poklesl téměř o pětinu. Prokázaná hodnota zde přesáhla 371 milionů Kč, což je o 13 procent více než v předchozím roce.

Příčinu tohoto trendu spatřuje asociace zejména v pokračujícím přesunu agendy odhalování některých typově jednodušších podvodů v pojištění motorových vozidel na pracovníky odpovědné za likvidaci škod. To umožňuje zaměřit kapacity specializovaných útvarů na typově složitější, závažnější a také finančně nákladnější podvody.

Počet šetřených případů v pojištění osob meziročně narostl o 23 procent na 1296. Prokázaná hodnota přesáhla 120 milionů korun, což odpovídá meziročnímu nárůstu o 35 procent.

Největší objem prokázaných podvodů byl v pojištění majetku a odpovědnosti. Specialisté pojišťoven odhalili v této oblasti podvody za 560 milionů korun, což je o 137 milionů meziročně více. "Významný podíl na dosaženém výsledku má odhalení jednoho závažného pojistného podvodu spojeného s požárem skladu, u kterého prokázaná hodnota přesáhla částku 100 milionů Kč," doplnil Karel.

Pojistný podvod je trestný čin, za který soudy v ČR každým rokem odsoudí stovky pachatelů. Výše trestu se odvíjí od výše způsobené škody. Soud může za spáchání pojistného podvodu udělit maximálně desetiletý trest.

Oblast pojištění počet případů nároková plnění (v milionech Kč) prokázaná hodnota (v milionech Kč) vozidel 3855 618 371 přepravy 38 22 19 majetku a odpovědnosti 954 805 563 osob 1296 123 111 celkem 6143 1,568 1,064

Zdroj: ČAP

Autor článku

aktualita

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK