Pozor na správné načasování předčasného důchodu

13.02.2013 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Pro řadu lidí je předčasný důchod nutností. Přesto je potřeba správnému zvolení odchodu do předčasného důchodu věnovat pozornost. Možná ještě více než u řádného důchodu. Rozdíl několika dní může znamenat o stokoruny nižší důchod.

S postupným prodlužováním důchodového věku roste zájem o předčasný důchod. Pro občany v důchodovém věku je při ztrátě zaměstnání problematické najít novou práci. Některé zaměstnance zase práce již velmi vyčerpává a předčasný důchod je nutností s ohledem na jejich zdraví. V těchto případech je předčasný důchod jistě správným řešením. Podívejme se na praktické příklady, jak postupovat, aby předčasný důchod nebyl zbytečně nízký.

  • V současné době lze do předčasného důchodu odejít tři roky před dosažením řádného důchodového věku.

Čtěte také

Předčasný důchod v roce 2013
Přivýdělek v předčasném důchodu v roce 2013
Pět výhod a nevýhod předčasného důchodu
Jak mi klesne státní důchod při čerpání předdůchodu?
Pět výhod a nevýhod předdůchodu


Proč se registrovat nejdříve na úřadu práce?

V praxi dochází k situaci, že občanovi chybí například do řádného důchodového věku něco málo přes tři roky a zaměstnavatel s ním ukončí pracovní poměr. Po uplynutí výpovědní doby chybí zaměstnanci do důchodu tři roky. Odchod ihned do předčasného důchodu však není optimálním řešením. Výhodnější je nejprve se registrovat na úřadu práce. Důvody jsou dva:

1) Řada občanů má podporu v nezaměstnanosti vyšší než předčasný důchod. Občané starší 55 let mají přitom nárok po dobu 11 měsíců na podporu v nezaměstnanosti.

Praktický výpočet

Pan Novák má hrubý příjem 24 000 Kč, jeho čistý příjem je 19 295 Kč. Podpora v nezaměstnanosti se přitom počítá právě z čistého příjmu. Pan Novák bude mít nárok na podporu v nezaměstnanosti po dobu 11 měsíců.

  • Protože dostal pan Novák výpověď od zaměstnavatele, tak první dva měsíce bude mít podporu v nezaměstnanosti 12 542 Kč (65 % z 19 295 Kč), další dva měsíce ve výši 9 648 Kč (50 % z 19 295 Kč) a dalších 7 měsíců ve výši 8 683 Kč (45 % z 19 295 Kč). Celkem tedy pan Novák obdrží podporu v nezaměstnanosti za 11 měsíců ve výši 105 161 Kč ((2 x 12 542 Kč) + (2 x 9 648 Kč) + (7 x 8 683 Kč)).
  • V případě, že by pan Novák odešel do předčasného důchodu přesně 3 roky (o 1 095 dní dříve) před dosažením řádného důchodového věku, tak by měl krácení důchodu ve výši 15,9 %. Kdyby získal 38 let pojištění a jeho průměrný měsíční příjem za všechny odpracované roky byl 24 000 Kč, tak by jeho předčasný důchod činil 8 411 Kč. Celkem by tedy pan Novák obdržel za 11 měsíců předčasný důchod ve výši 92 521 Kč (11 měsíců x 8 411 Kč).
  • Na podpoře v nezaměstnanosti obdrží pan Novák za 11 měsíců více o 12 640 Kč více než by obdržel za 11 měsíců na předčasném důchodu. Kdyby získal pan Novák nižší dobu pojištění, což je docela možné, tak by byl rozdíl ještě výraznější.

2) Doba pobírání podpory v nezaměstnanosti od úřadu práce se vždy započítává do doby pojištění. Výši důchodu přitom ovlivňuje nejenom výše příjmů v produktivním věku, ale rovněž získáná doba pojištění.

Praktický příklad

Pan Novák v předchozím příkladu získal 38 let pojištění a 4 měsíce. Při odchodu do předčasného důchodu o 3 roky dříve, tedy bez registrace na úřadu práce, se mu započítávalo při výpočtu důchodu pouze 38 let pojištění. Kdyby se registroval na úřadu práce, tak by se mu doba pojištění zvýšila na 39 let. Každý rok pojištění přitom výrazně ovlivňuje výši důchodu, protože se započítává ze 1,5 % z výpočtového základu.

3) Když se nejdříve občan registruje na úřad práce a teprve po skončení podpory v nezaměstnanosti požádá o předčasný důchod, tak se současně sníží krácení za předčasnost. Předčasný důchod bude tedy vyšší. Krácení se provádí za každých 90 dní předčasnosti.

Praktický příklad

Při odchodu do předčasného důchodu o 1 095 dní dříve se panu Novákovi krátila penze o 15,9 %. Kdyby odešel do přečasného důchodu o 11 měsíců později, tak by se mu penze krátila o 9,9 %. Rozdíl by byl značný.

  • Jak jsme si již vypočítali, tak při odchodu do důchodu o 1 095 dní dříve by měl pan Novák předčasný důchod ve výši 8 411 Kč.
  • Kdyby se nejdříve evidoval na 11 měsíců na úřadu práce, tak by měl předčasný důchod 9 521 Kč. Proč? Průměrná mzda by byla rovněž 24 000 Kč, ale doba pojištění 39 let a krácení důchodu by bylo 9,9 %.
  • Správným načasováním odchodu do důchodu by měl pan Novák měsíční důchod vyšší o 1 110 Kč. Přitom by ještě během 11 měsíců byl na tom lépe z důvodu čerpání vyšší podpory v nezaměstnanosti (o 12 640 Kč).

Na co si dát pozor?

Při plánování odchodu do předčasného důchodu je tedy vhodné nejdříve vyčerpat podporu v nezaměstnanosti a teprve poté odejít do předčasného důchodu. Jestliže to již není možné, tak se zvýší předčasný důchod:

  • Odchodem do důchodu co nejpozději z důvodu nižšího krácení za předčasnost. Každý může odejít do předčasného důchodu o 1 080 dní před dosažením důchodového věku místo 1 095 dní (což jsou přesně 3 roky). Krácení důchodu je nižší a činí 14,40 % místo 15,90 %.
  • Pohlídat si dobu pojištění. Několik dní práce navíc může znamenat rok pojištění navíc. Do doby pojištění se totiž počítají celé ukončené roky. Při 38 letech a 360 dnech se počítá 38 let. Několik dní práce navíc zvýší důchod, protože doba pojištění by byla 39 let.

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY