Prodej mobilních telefonů ve světě poprvé po třech letech klesl

13.02.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 13. února (ČTK) - Prodej mobilních telefonů ve světě loni klesl zhruba o 1,7 procenta na 1,75 miliardy přístrojů. Podle konzultační společnosti Gartner je to první celoroční pokles od roku 2009. Dál se ale zvyšoval prodej smartphonů a ukázalo se také, že spotřebitelé se vyhýbali levnějším modelům.

"Celosvětový trh mobilních telefonů oslabily těžké hospodářské podmínky, posun v preferencích spotřebitelů a tvrdá konkurence na trhu," poznamenal analytik Gartneru Anshul Gupta. Upozornil také, že z více než poloviny se letos budou na prodeji mobilních telefonů podílet přístroje z vyšší cenové kategorie.

Pozici na trhu si podle Gartneru dál upevňovaly firmy Apple a Samsung, které hrají prim v prodeji smartphonů. Samsung loni prodal asi 385 milionů mobilních telefonů, z čehož 53,5 procenta připadlo na smartphony. Apple prodal 130 milionů smartphonů, klasické mobilní telefony bez operačního systému firma nevyrábí.

Ve čtvrtém čtvrtletí Apple a Samsung ve světě prodaly asi 52 procent všech smartphonů. Ve třetím čtvrtletí podíl těchto firem dosahoval asi 46 procent. Na třetí místo v prodeji smartphonů se na konci roku probojovala čínská společnost Huawei. Za celý rok prodala zhruba 27,2 milionu přístrojů, což byl proti předchozímu roku nárůst o 74 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK