Záložna PDW je v platební neschopnosti, klienti dostanou náhrady

13.02.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. února (ČTK) - Pražské spořitelní družstvo PDW Praha, které od března 2010 nevykonává činnost, se dostalo do platební neschopnosti. Fond pojištění vkladů (FPV) tak vyplatí klienty záložny. Týká se to zhruba 100 vkladatelů a částka by neměla překročit 20 milionů korun, uvedla na dnešní tiskové konferenci výkonná ředitelka FPV Renáta Kadlecová.

Česká národní banka odejmula pravomocně Úvěrnímu družstvu PDW Praha povolení k činnosti již v březnu 2010. "Likvidátor firmy dnes ohlásil platební neschopnost centrální bance. Ta informovala nás. Nejpozději do 1. března musíme oznámit způsob a datum zahájení vyplácení náhrad," uvedla Kadlecová. PDW Praha byla podle ní jedna z nejmenších záložen na trhu.

Záložna podle ČNB například neměla dostatečné zajištění úvěrů a dostatečný monitoring obchodů. Kromě toho poskytovala služby v rozporu s uděleným povolením působit jako družstevní záložna, neprováděla vnitřní audit a porušovala jednací řád družstevní záložny.

Úvěrní družstvo PDW Praha mělo ke konci roku 2009 celkem 367 členů a jeho celková bilanční suma činila přibližně 62,8 milionu korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK