Drobné stavby stále častěji dělají neautorizovaní stavbyvedoucí

13.02.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. února (ČTK) - Drobné stavby a úpravy v Česku stále častěji dělají firmy, které nemají pro vybrané činnosti autorizované stavbyvedoucí. Za to mohou od stavebního úřadu dostat pokutu až 200.000 korun, navíc jim živnostenský úřad může odebrat i licenci. V rozhovoru pro ČTK na tento problém upozornil předseda České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě (ČKAIT) Pavel Křeček.

"V současné době, kdy poptávka stavebních firem po zakázkách je vyšší než nabídka, tak stavebníci velmi často stlačují ceny dolů tím, že nemají zaměstnance s potřebnou autorizací," upozornil Křeček.

Zákon přitom přikazuje, že každou stavbu musí vést stavbyvedoucí autorizovaný v příslušném oboru stavby. Autorizovaný stavební dozor musí zajistit také stavebník, který staví svépomocí a nesplňuje kvalifikační požadavky stavebního zákona. Týká se to i staveb, u nichž má stavebník pouze ohlašovací povinnost.

"Z terénu však vidíme, že se tak mnohdy neděje. My nejsme inkvizitoři, abychom chodili po stavbách, kontrolovali stavebníky a udávali. Od toho jsou stavební úřady. Ty jsou ale nyní v takové situaci, že vůbec nestíhají. Prakticky tak reagují pouze na udání," podotkl šéf ČKAIT.

Přesná čísla, kolik firem podniká bez autorizovaných zaměstnanců, neexistují. Křeček nemá ani jejich odhad. "Každopádně si myslím, že jich v současné době bude víc než míň, hlavně mezi malými firmami. Například když některé jednodušší činnosti nebo řemeslné práce dělá Franta s kolečkem a míchačkou, který o autorizaci nikdy ani neslyšel," řekl Křeček, podle kterého si právě takové řemeslníky najímá stále více lidí pro rekonstrukce svých bytů či rodinných domů.

U velkých staveb tento problém podle Křečka většinou není, ty se prý totiž hlídají lépe. "Navíc velké firmy si dokážou zajistit potřebný počet pracovníků s odpovídající autorizací," tvrdí Křeček.

Investor, který by některé specifické činnosti na stavbě nechal dělat s dělníky bez autorizace, riskuje pokutu. Vlastník bytu či domu navíc může mít v budoucnu problém s případnou reklamací nekvalitní práce.

Autorizace vystavuje Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě (ČKAIT). Zájemce o udělení autorizace podá komoře žádost, v níž doloží potřebné vzdělání a minimálně tříletou praxi. Do půl roku ho pak komora vyzve ke složení zkoušky odborné způsobilosti. Pokud uspěje, tak do jednoho měsíce složí předepsaný slib. Ke dni složení slibu mu komora udělí autorizaci a zapíše do seznamu autorizovaných techniků . Zároveň získá osvědčení o autorizaci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK