Gazprom počítá s posílením pozice na evropském trhu s plynem

13.02.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 13. února (ČTK) - Ruský plynárenský gigant Gazprom hodlá během příštího desetiletí posílit své dominantní postavení na evropském trhu, není ale připraven k výraznějším cenovým ústupkům. V rozhovoru pro agenturu Reuters to řekl náměstek generálního ředitele společnosti Alexander Medveděv, který řídí exportní divizi podniku.

Podíl Gazpromu na evropském trhu podle Medveděva díky poklesu těžby plynu v Evropě stoupne zhruba na třetinu ze současné čtvrtiny. "Pokles evropské produkce plynu je rychlejší, než se předpokládalo," upozornil Medveděv. Dodal, že nemá obavy z konkurence ze strany dodávek levného uhlí ze Spojených států.

Gazprom již podle Medveděva podepsal na příští desetiletí kontrakty na dodávky do Evropy v hodnotě přes 1,5 bilionu dolarů (více než 28 bilionů Kč). Dohody podle něj zahrnují ujednání, že zákazníci musí zaplatit veškerý objednaný plyn i v případě, že jej neodeberou.

V loňském roce klesl vývoz Gazpromu do Evropy na 139 miliard krychlových metrů plynu ze 150 miliard v roce 2011. Příjmy z tohoto exportu se snížily na 55 miliard dolarů z předloňských 57 miliard dolarů. Pokles příjmů nicméně zmírnilo zvýšení průměrné prodejní ceny na 402 dolarů za tisíc krychlových metrů z předchozích 383 dolarů. "Naším cílem není prodávat co největší objem, ale dosahovat co největších příjmů," prohlásil Medveděv.

Jednou z hlavních konkurenčních hrozeb pro Gazprom je podle agentury Reuters levné americké uhlí. Poptávka po uhlí v USA výrazně klesla kvůli levnějšímu plynu z břidlicových ložisek. Podle Medveděva je však prostor pro dodávky uhlí z USA omezený. "Vývoz uhlí z USA se již nemůže zvyšovat. USA již zcela vyčerpaly svůj exportní potenciál," řekl Medveděv. Zavrhl rovněž myšlenku, že pozici Gazpromu v Evropě by v budoucnosti mohly podkopat dodávky plynu z USA.

Gazprom je hlavním dodavatelem plynu pro řadu zemí ve střední a východní Evropě včetně České republiky, Polska a Maďarska. Firma disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má na vývoz této suroviny z Ruska monopol.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK