Nezaměstnanost v Portugalsku stoupla na rekordních 16,9 procenta

13.02.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lisabon 13. února (ČTK) - Míra nezaměstnanosti v Portugalsku se ve čtvrtém čtvrtletí vyšplhala na rekordních 16,9 procenta z 15,8 procenta v předchozích třech měsících. Oznámil to dnes tamní statistický úřad. Bez práce je v Portugalsku 40 procent mladých lidí.

Portugalsko nyní zažívá nejhorší hospodářskou recesi od 70. let minulého století. Míra nezaměstnanosti se od roku 2008 více než zdvojnásobila. Předpokládá se, že portugalská ekonomika v letošním roce potřetí za sebou klesne.

"Je to velmi výrazný nárůst, což je znepokojivé," řekla k dnešním údajům analytička Paula Carvalhová ze společnosti BPI. "Předpokládáme, že tento trend bude v roce 2013 pokračovat, ale mírnějším tempem. Počet pracovních míst se začne zvyšovat teprve tehdy, když hospodářský růst přesáhne jedno procento," dodala.

Portugalsko se předloni stalo po Řecku a Irsku třetí zemí eurozóny, která musela kvůli dluhové krizi požádat o zahraniční finanční pomoc. Země se dohodla s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem na záchranné půjčce v objemu 78 miliard eur (téměř dva biliony korun). Portugalskou ekonomiku od té doby tlačí dolů opatření ke snížení rozpočtového deficitu, která jsou součástí podmínek úvěrové dohody.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK