Podpora značek Klasa a Regionální potravina klesne letos o pětinu

13.02.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. února (ČTK) - Finanční podpora značek Klasa a Regionální potravina ze strany státu klesne letos meziročně o pětinu. Informaci dnes ČTK potvrdil mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Petr Hlavatý. Zatímco loni šlo na marketingovou podporu obou označení 250 milionů korun, letos to má být jen 200 milionů Kč. Propagace značek se kvůli poklesu financí sníží.

"Pro rok 2013 došlu ke snížení rozpočtu o 40 milionů korun u značky Klasa a deset milionů Kč u značky Regionální potravina, což povede k poměrnému omezení marketingových a komunikačních aktivit u obou značek," uvedl Hlavatý. Na podporu Klasy směřovalo loni 200 milionů korun, letos to má být 160 milionů. Na Regionální potravinu šlo loni 50 milionů, letos to má být 40 milionů Kč.

Kromě obou státem podporovaných označení je třetí významnou značkou dokládající domácí původ potravin také označení Český výrobek - garantováno Potravinářskou komorou. To si financují sami výrobci potravin. Počet firem užívajících logo s českou státní vlajkou loni vzrostl ze zhruba 30 k pěti desítkám. Firmy je používají až pro 1900 různých výrobků.

"Těší mě, že o označení mají zájem jak malé firmy, tak i velké, které prodávají do zahraničí," řekl ČTK prezident Potravinářské komory Miroslav Toman.

Přestože se lidé kvůli nelehké finanční situaci snaží na potravinách šetřit, potravinový patriotismus českých zákazníků se zvyšuje. "Lidé se díky vlivu zahraničních afér začínají zajímat o to, co konzumují," uvedl Toman.

Domácí původ potravin začaly v posledních letech kvůli tomuto trendu marketingově využívat také obchodní řetězce, včetně těch, které byly v minulosti za nesmlouvavé chování k dodavatelům nejvíce kritizovány.

Odborníci se shodují, že mezi hlavní důvody pro preferenci lokálních potravin patří jejich větší čerstvost oproti produktům dováženým z daleka. Například ovoce nebo zelenina se kvůli následné přepravě sklízejí v nezralém stavu a chemicky se ošetřují. Z chuťového i zdravotního hlediska proto podle expertů za místními výpěstky zaostávají.

Nákupem regionálních potravin podpoří lidé potravináře a zemědělce ze svého okolí, což může pozitivně ovlivňovat zaměstnanost v kraji. Nezanedbatelné je i ekologické hledisko, protože doprava zboží na velké vzdálenosti zatěžuje životní prostředí výfukovými plyny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK