Korean Air zatím neví, zda podá nabídku na převzetí podílu v ČSA

15.02.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Soul 15. února (ČTK) - Jihokorejský vlajkový letecký přepravce Korean Air stále zvažuje nabídku na převzetí podílu v Českých aeroliniích (ČSA). Mluvčí firmy podle serveru The Wall Street Journal (WSJ) uvedl, že podnik stále provádí hloubkovou kontrolu ČSA, neupřesnil však, kolik by firma za zhruba 44 procent akcií zaplatila. Zájem o ČSA už dříve projevila katarská společnost Qatar Airways, ani ta ale neví, zda nabídku podá.

Nabídka na převzetí podílu v ČSA by byla teprve prvním pokusem Korean Air investovat do aerolinií, které se specializují na přepravu osob. Pro Korean Air připadá v úvahu, že by nabídku podala sama, anebo jako součást konsorcia.

Korean Air hledají příležitost k expanzi ve střední a východní Evropě, kde se zvyšuje poptávka po letecké dopravě. Trasy, na kterých létají ČSA, stejně jako rozmístění jejích odletových stání v regionu, činí z firmy podle názoru WSJ atraktivní cíl k převzetí.

Korean Air provozují osobní přepravu do 11 měst v Evropě, včetně Madridu, Londýna, Paříže a Istanbulu. V regionu střední a východní Evropy ale zatím létají pouze do Prahy a Vídně. Letadla ČSA mají střední a východní Evropu naopak pokrytou velmi dobře, létají do Bukurešti, Budapešti, Varšavy, Rigy i Moskvy.

ČSA jsou ve vlastnictví státu. Vláda už dříve avizovala, že prodej firmy zváží v příštích měsících, možná už v dubnu či květnu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK