Úřady zatím registrují 7300 smluv o novém spoření na důchod

19.02.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. února (ČTK) - Specializovaný finanční úřad obdržel od začátku roku do poloviny února 7300 žádostí o registraci smluv o důchodovém spoření ve druhém pilíři. Většinu žádostí obdržel úřad během posledních 14 dnů. V tiskové zprávě o tom dnes informovalo Generální finanční ředitelství. Specializovaný finanční úřad je správcem Centrálního registru smluv k důchodovému spoření a je součástí Finanční správy.

Generální finanční ředitelství očekává, že rychlejší růst počtu registrovaných smluv bude pokračovat. "Ke kulminaci počtu měsíčně registrovaných smluv o důchodovém spoření ve druhém pilíři dojde v průběhu května a června," uvedla mluvčí ředitelství Petra Homolová.

Do druhého pilíře je od ledna možné přesměrovat tři procentní body z odvodů na sociální pojištění a přidat dva body ze svého. Z devíti tuzemských penzijních fondů se druhého pilíře důchodové reformy nezúčastní Axa PF, Aegon a ING PF. Vedle pěti fondů, které v něm působit budou, se jej zúčastní ještě Raiffeisenbank.

Prezident Asociace penzijních fondů Karel Svoboda koncem ledna odhadl, že do druhého pilíře vstoupí během prvního pololetí minimálně půl milionu lidí a za celý rok přibližně milion.

Specializovaný finanční úřad se stal správcem Centrálního registru smluv od 1. ledna 2013. V rámci toho vede správní řízení ohledně registrace smluv o důchodovém spoření a eviduje zákonem předepsané údaje, které je povinen poskytovat oprávněným subjektům.

Správu pojistného na důchodové spoření ve druhém pilíři zajišťují všechny finanční úřady. Finanční úřady vedou řízení se zaměstnavateli a s osobami samostatně výdělečně činnými, vybírají pojistné, převádějí vybrané prostředky na účty penzijních společností a neodvedené či nezaplacené pojistné budou na dlužnících také vymáhat.

Za zaměstnance provádí srážku pojistného na důchodové spoření ve druhém pilíři vždy zaměstnavatel, který také finančnímu úřadu podává informaci o sraženém pojistném na důchodové spoření formou měsíčního hlášení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK