Zaměstnanost v Německu je nejvyšší od znovusjednocení

19.02.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 19. února (ČTK) - Zaměstnanost v Německu se v posledním čtvrtletí loňského roku dostala na nejvyšší úroveň od znovusjednocení země před více než 20 lety. To zvyšuje naději, že by domácí poptávka mohla vyrovnat očekávaný slabší vývoz největší evropské ekonomiky a podpořit ekonomický růst. Podle údajů spolkového statistického úřadu bylo ve čtvrtém čtvrtletí zaměstnáno 41,9 milionu lidí, což je nejvíce od spojení západního a východního Německa v říjnu 1990.

Počet zaměstnanců se meziročně zvýšil o 0,8 procenta. Zhruba třemi čtvrtinami se na tomto zvýšení podílel sektor služeb, který najímal nové zaměstnance. Německá ekonomika naopak ve čtvrtém čtvrtletí klesla o 0,6 procenta.

Růst zaměstnanosti však na konci roku zpomalil. V prvních třech čtvrtletích rostl v každém o více než jedno procento.

Zaměstnanost v Německu je v ostrém kontrastu se situací v některých dalších zemích eurozóny, jako jsou Řecko a Španělsko, kde je zhruba jeden ze čtyř obyvatel bez práce.

Růst zaměstnanosti by měl podle analytiků zvýšit domácí soukromou spotřebu, která se tak zřejmě letos stane hlavním pohonem růstu německé ekonomiky, protože krize v eurozóně snížila poptávku po německém zboží v sousedních zemích. Výzkumná společnost GfK dnes odhadla, že soukromá spotřeba v zemi letos po započtení inflace stoupne o jedno procento.

Vysoká zaměstnanost však rovněž posiluje snahy o růst mezd. Odbory letos požadují zvýšení platů o 6,6 procenta.

Poslední údaje od federálního úřadu práce ukázaly, že počet nezaměstnaných se v lednu snížil o 16.000 a míra nezaměstnanosti klesla na 6,8 procenta. Je tak blízko nejnižší hodnoty od znovusjednocení. Údaje za únor zveřejní úřad 28. února, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK