Analytici: Objem obchodů s akciemi na BCPP klesne i letos

21.02.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. února (ČTK) - Objem obchodů s akciemi na pražské burze zřejmě klesne i v letošním roce, shodli se analytici oslovení ČTK. Domácí trh podle nich ztrácí na atraktivitě. Výběr obchodovaných firem je velmi omezený a schází emise se "zajímavým příběhem". Dalším důvodem je přísnější evropská regulace. Obchody klesají nepřetržitě od roku 2007, kdy přesáhly bilion korun. Loni činily 237 miliard Kč.

"Letošní objem obchodů bude mírně nižší než v roce 2012, ale stále by se měl udržet nad 200 miliardami Kč. Objem nad bilion Kč jako v roce 2005 či 2007 se již opakovat s nejvyšší pravděpodobností nikdy nebude," řekl ČTK analytik společnosti Cyrrus Jiří Šimara.

Analytik Fio banky David Brzek v úvodu roku předpokládal, že se loňský propad již opakovat nebude a objem se stabilizuje na hranici 250 miliard Kč. Dosavadní vývoj však podle něj ukazuje, že šlo spíše o optimistický předpoklad a varianta dalšího poklesu se stává pravděpodobnější.

"Domnívám se, že současné úrovně (průměrný měsíční zobchodovaný objem) z počátku roku se budou držet i po zbytek roku. Tedy neočekávám výraznější oživení. Měsíční objem se propadl o 35 procent proti roku 2012," uvedl analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Na pražské burze se podle Šimary už dlouho dobu neobjevil žádný úspěšný příběh, který by dokázal přilákat nové investory. Jsou zde prý vidět spíše problémy, jako je například odchod KIT digital či AAA Auto, což pověsti burzy škodí. Za poklesem zobchodovaných objemů však nestojí jen specifika BCPP. Je tu i přísnější evropská regulace, která dopadá na většinu evropských burz, poznamenal.

Regulací experti míní zejména dodržování přísnějších pravidel Basel 3, omezení tzv. vysokofrekvenčního obchodování či plánovanou transakční daň. Regulaci v bankovnictví či celkově ve finančním sektoru vidí za poklesem obchodů i Vaníček. Rovněž podle něj neprospívá zvýšená nejistota na trhu, a to jak z politického, tak i ekonomického důvodu.

Na loňském téměř třetinovém propadu objemů se podle analytika Patria Finance Tomáše Tomčányho z části podílí pokles tržních cen, z části pokles zobchodovaných kusů akcií. Trend klesajících objemů v posledních letech přičítá odklonu investorů od rizikovějších aktiv v důsledku úleku z globální ekonomické krize. Dalším důvodem je to, že pražská burza nabízí spíše tituly zajímavé svou dividendou než růstové investice, jež by investorům přinesly také kapitálové zisky, dodal.

Za poklesem objemu obchodů stojí nízká aktivita institucionálních investorů, upozornil mluvčí BCPP Jiří Kovařík. Celkově se objemy podle něj zmenšily na všech trzích, nejde pouze o střední a východní Evropu. "V tomto regionu trhy rovněž "trpí" tím, že již nejsou investory vnímány jako tzv. emerging markets (rozvíjející se trhy), ale řadí se již spíše k trhům rozvinutým. Přichází tak kvůli tomu o celou skupinu investorů, která se na tyto trhy soustředí," podotkl.

Objem obchodů s akciemi na BCPP:

rok miliard Kč 2012 237 2011 371 2010 390 2009 464 2008 852 2007 1013 2006 849 2005 1041 2004 480 2003 257

zdroj: BCPP

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK