Za poklesem německé ekonomiky stál na konci roku propad exportu

22.02.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Za poklesem německé ekonomiky stál v závěru loňského roku hlavně propad exportu. Uvedl to tamní statistický úřad, podle něhož solidní domácí poptávka už nestačila pokles vyrovnat. Údaje tak potvrzují, že rizikem pro největší evropskou ekonomiku jsou převážně problémy v ostatních evropských zemích, kam Německo vyváží.

 

Sezonně přepočtená data potvrdila, že německá ekonomika v posledním loňském čtvrtletí klesla o 0,6 procenta. To byl její nejhlubší propad od začátku roku 2009, kdy hrubý domácí produkt Německa klesl o 4,1 procenta. Od recese v letech 2008 až 2009 přitom německá ekonomika oslabila teprve podruhé.

Zahraniční obchod ve čtvrtém čtvrtletí HDP snížil o 0,8 procentního bodu, naopak domácí poptávka 0,2 bodu k HDP přidala. Propad exportu se ve čtvrtletí pohyboval kolem dvou procent.

"Data za čtvrté čtvrtletí jsou dost špatná," řekla analytička Ulrike Kastensová z finančního ústavu Sal. Oppenheim. "Jde ale jen o jednorázovou záležitost, v tomto čtvrtletí už opět očekáváme růst. Export se patrně zotaví a domácí poptávka zůstane stabilní" dodala.

Většina ekonomů tvrdí, že německá ekonomika je na cestě k zotavení. Už v prvním čtvrtletí podle nich vykáže růst, a vyhne se tak recesi.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK