Banky čelí prvním žalobám kvůli poplatkům za úvěrové účty

25.02.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tuzemské banky čelí prvním individuálním žalobám kvůli poplatkům za vedení úvěrových účtů. Několik lidí žalovalo banky v rámci projektu Jdeto.de, na konci minulého týdne podalo několik žalob o vrácení poplatků občanské sdružení Nekalé-Praktiky.cz. ČTK to dnes sdělili zástupci obou iniciativ. Žalobu kvůli zrušení poplatku za vedení a správu úvěru podal už dříve spotřebitelský časopis dTest, poplatek považuje za nezákonný.

 

"V rámci projektu Jdeto.de podalo žaloby několik lidí," řekl dnes na dotaz ČTK právník Petr Němec, který stojí za vznikem serveru. K žalobám se rozhodli už dříve před vznikem společného projektu se servery Poplatkyzpět.cz a Bankovnípoplatky.com. Servery v úsilí získat zpět poplatky za vedení hypotéky nebo spotřebitelského úvěru zastupují zhruba 36.000 klientů, celkem po finančních ústavech chtějí víc než půl miliardy korun.

Občanské sdružení Nekalé-Praktiky.cz po žalobách z konce minulého týdne plánuje za své klienty podat další v nejbližších dnech. Zatím jsou to podle mediálního zástupce serveru Tomáše Hejdy jednotky případů, celkem jich sdružení eviduje více než 5500.

"Podání žaloby je podle našeho názoru jediným účinným krokem, který banky donutí k odstoupení od těchto poplatků," uvedl iniciátor projektu Josef Mezulián. Banky shodně upozorňují, že poplatky nejsou v rozporu s platnými zákony a klienti jsou s nimi vždy dopředu seznámeni.

Sdružení Nekalé-Praktiky.cz si klade za cíl získat pro klienty peníze z již zaplacených poplatků až čtyři roky zpětně. Současně s vrácením peněz je hlavním cílem zrušení povinnosti platit poplatky u nynějších smluv. Zástupci serveru nekale-praktiky.cz požadují v případě úspěchu čtvrtinu vymožené částky, u společného projektu serveru Bankovnípoplatky.com, Jdeto.de a Poplatkyzpět.cz klient zaplatí pouze soudní poplatek.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK