Bernanke: Úroky zůstanou ještě dlouho blízko nuly

26.02.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 26. února (ČTK) - Americká centrální banka (Fed) má v úmyslu nadále držet základní úrokové sazby v blízkosti nuly. Zákonodárcům to řekl její šéf Ben Bernanke, který v bankovním výboru Senátu přednesl pololetní zprávu o měnové politice. Za riziko ale Bernanke označil automatické škrty ve státních výdajích, k nimž se teď schyluje. Platit mají začít od března, pokud se politici ještě nedohodnou na jiném řešení.

Bernanke řekl, že silně podpůrná měnová politika má pro americkou ekonomiku jasný přínos, který předčí i stinnou stránku tohoto kroku. Za tu se většinou považuje riziko silného růstu inflace, i když Fed opakovaně tvrdí, že měnovou expanzi včas zastaví a "zařadí zpátečku". Část ekonomů s vysokou inflací ale počítá.

"Prozatím jsme nezaznamenali, že by potenciální náklady zvýšeného rizika na některých finančních trzích převyšovaly prospěch, který má snaha podpořit hospodářské oživení a rychlejší tvorbu pracovních míst," oponoval nicméně kritikům Bernanke.

Šéf Fedu vyzval zákonodárce, aby se snažili citelným výdajovým škrtům zabránit. Už na začátku letošního roku se totiž zvýšily některé daně a pokud se tento vliv zkombinuje s nižšími výdaji, budou hospodářské oživení brzdit nižší spotřebitelské výdaje. Zákonodárci podle šéfa Fedu dobře vědí, jaká jsou rizika.

Základní úroková sazba v USA je už více než čtyři roky v pásmu nula až 0,25 procenta. Fed mezitím uplatňuje takzvané kvantitativní uvolňování měnové politiky, což znamená, že nakupuje vybraná aktiva, zpravidla státní dluhopisy. Za tímto účelem tiskne další peníze a od začátku finanční krize už se bilanční suma Fedu zhruba ztrojnásobila.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK