Čtyři španělské banky převedou špatné úvěry na státní Sareb

26.02.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 26. února (ČTK) - Čtyři španělské finanční domy převedou špatné úvěry na státní ústav Sareb, který plní funkci takzvané špatné banky. Za úvěry dostanou zaplaceno v dluhopisech, které Sareb za tímto účelem vydal v celkovém objemu asi 14 miliard eur (zhruba 358 miliard Kč). Založení špatné banky bylo jednou z podmínek k tomu, aby mohlo Španělsko čerpat pro svůj bankovní sektor půjčku od ostatních členů eurozóny.

Sareb vznikla teprve v prosinci a jejím úkolem je vyčistit španělský bankovní sektor. Hned v prosinci převzala aktiva v objemu kolem 37 miliard eur (asi 945,7 miliardy Kč) od čtyř zestátněných bank. Je mezi nimi rovněž ústav Bankia, který si vzal největší díl finanční pomoci, kterou Španělsku na záchranu bankovnímu sektoru poskytly ostatní země eurozóny.

Ve španělských bankách se nahromadily nedobytné úvěry kvůli krizi na realitním trhu. Ten až do poloviny minulého desetiletí zažíval rychlý růst, než přišla v roce 2007 globální krize a na španělském realitním trhu splaskla cenová bublina.

Když Sareb v prosinci přebíral majetek zestátněných bank, šlo především o desítky tisíc nesplácených úvěrů pro developery a na nákup pozemků nebo výstavbu nemovitostí v různé fázi rozestavěnosti.

Sareb uvedl, že vydává dluhopisy v objemu mírně přes 14 miliard eur a ty předá zestátněným bankám jako platbu za jejich nedobytné úvěry. Banky se těchto úvěrů zbavují s mohutnou slevou, protože není jasné, zda se z nich podaří nějakou část vymoci. Banky ale dluhopisy Sarebu mohou použít jako zástavu a na základě toho žádat o úvěry od Evropské centrální banky (ECB). Dluhopisy Sarebu přitom zvyšují státní dluh Španělska.

Sareb zároveň vydal další podřízené dluhopisy, které nakoupilo několik investorů, například pojišťovny Generali a Zurich. Celkové základní jmění Sarebu se tak zvýšilo na 4,8 miliardy eur (asi 122,7 miliardy Kč), díky čemuž bude Sareb schopen převzít další aktiva zadlužených bank.

Přes polovinu kapitálu banky Sareb mají v rukou soukromí investoři. To jsou podle agentury Reuters převážně zdravější španělské banky, které svá aktiva na Sareb převádět nemusejí. Tímto způsobem se částečně snižuje tlak na veřejné finance.

Části svých aktiv se budou 28. února zbavovat další čtyři španělské banky. Objem aktiv, jimiž bude Sareb disponovat, se tak zvýší na 50 až 55 miliard eur.

Spořitelna Caja 3, kterou nyní přebírá konkurenční Ibercaja, chce na Sareb převést majetek za zhruba 2,2 miliardy eur. Ústav CEISS se chystá převést aktiva za zhruba 3,1 miliardy eur, úvěry a majetek za 5,8 miliardy eur bude převádět banka BMN. V té bude mít zakrátko většinový podíl stát. Zbavovat majetku se bude také ústav Liberbank.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK