Zisk penzijních fondů v ČR loni dosáhl skoro pěti miliard korun

27.02.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Penzijním fondům loni stoupl meziročně zisk o šest procent na 4,83 miliardy korun. Na důchod si spořilo rekordních 5,15 milionu Čechů, o víc než půl milionu víc než na koci roku 2011. ČTK o tom dnes informovala Asociace penzijních fondů (APF).

 

Úspory tvořené vklady účastníků, jejich zaměstnavatelů, státními příspěvky a zhodnocením ve fondech dosáhly 246,6 miliardy korun. Vzrostly tak během loňského roku o šest procent.

V posledním čtvrtletí loňského roku se zvýšil počet Čechů spořících si na penzi o více 474.000. "Zájem o účast v penzijním připojištění do 4. čtvrtletí roku souvisel se zákonnou lhůtou, která omezila možnost uzavřít smlouvu právě do konce listopadu. Penzijní fondy byly na tuto alternativu připraveny a i tento mimořádný nárůst smluv bez problémů zvládly," uvedl prezident Asociace penzijních fondů Karel Svoboda.

"Loňský rok potvrdil, že Češi si dobře uvědomili výhody spoření ve třetím pilíři. Je podle mě jen otázkou času, kdy se stejným, nebo pravděpodobně větším hitem stane i druhý pilíř. V něm lze totiž získat mnohonásobně vyšší státní podporu," uvedl ředitel Penzijní společnosti České pojišťovny Tomáš Matoušek.

Průměrná výše vkladů účastníků vzrostla o 3,6 procenta na 465 korun. "Očekáváme, že úprava v poskytování státního příspěvku, účinná od ledna 2013, povede v letošním roce také ke zvyšování příspěvků účastníků, které by měly být minimálně 300 Kč měsíčně právě z důvodu nároku na státní příspěvek," dodal Svoboda.

V loňském čtvrtém čtvrtletí vzrostl o téměř 50.000 počet účastníků s příspěvkem zaměstnavatele. Příspěvek pobíralo celkem 992.953 zaměstnanců v průměrné výši 700 Kč měsíčně.

Penzijní fondy pokračovaly v konzervativní investiční strategii. Rozhodující podíl spravovaných peněz, 86 procent, byl umístěn v dluhopisech a pokladničních poukázkách. V akciích a podílových listech bylo investováno 1,4 procenta finančních prostředků a skoro desetina připadla na termínované vklady a účty. Ostatní investice, například do nemovitostí, tvořily 2,5 procenta.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK