Rozpočtový výbor doporučil zamítnout změny ve stavebním spoření

27.02.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Sněmovní rozpočtový výbor dnes doporučil Sněmovně, aby zamítla vládní návrh změn ve stavebním spoření. Jde například o to, že stavební spoření by vedle stavebních spořitelen mohly nabízet i univerzální banky. Návrh na zamítnutí vznesl sociální demokrat Alfréd Michalík a výbor ho schválil, protože opoziční poslanci dnes měli početní převahu.

 

Pro zamítnutí vládní novely hlasovalo deset poslanců, proti zamítnutí jich bylo osm. Dnešní usnesení výboru ale neznamená konečné rozhodnutí, protože o zákonu musí rozhodnout celá Sněmovna.

Opozice vládní návrh kritizuje. Sociální demokrat Václav Votava dnes zopakoval, že se nemůže zbavit podezření, že jde o záměr ministra financí jak stavební spoření zlikvidovat.

Náměstek ministra financí Radek Urban ale odmítl, že by ministerstvo mělo jakýkoli záměr stavební spoření zrušit. Tento produkt podle něj naopak občany naučil konceptu dlouhodobých úspor a omezování spotřeby.

Poslanec Michal Doktor (Jihočeši 2012) řekl, že není schopen podporovat údajnou retroaktivní změnu, kterou novela podle něj zavádí.

Vládní novela zákona o stavebním spoření také zavádí účelovost státní podpory. Bude možné ji použít pouze na bydlení nebo na důchodové připojištění. Tyto změny by měly platit od roku 2014 pro všechny smlouvy včetně dříve uzavřených. Vláda v důvodové zprávě píše, že účelovost se bude týkat státní podpory, na kterou vznikne nárok až po nabytí účinnosti zákona.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK