Ekonomická nálada v eurozóně se čtvrtý měsíc za sebou zlepšila

27.02.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ekonomická nálada v eurozóně se v únoru již čtvrtý měsíc za sebou zvýšila. Hodnota nevyřízených zakázek firem roste a nálada byla lepší mezi podnikateli i spotřebiteli Vyplývá to z měsíčního průzkumu, jehož výsledky dnes zveřejnila Evropská komise.

 

Index ekonomické nálady se v únoru zvýšil o 1,6 bodu na 91,1 bodu. Analytici očekávali růst indexu jen na 89,8 bodu. Index podnikatelského klimatu stoupl o 0,36 bodu na 0,73 bodu, což je nejvyšší hodnota od května 2012.

Loňské nebývalé rozhodnutí Evropské centrální banky, že bude nakupovat dluhopisy vlád zemí, které požádají o pomoc, výrazně zklidnilo situaci v eurozóně zmítané dluhovou krizí. Polevila tak rizika podnikaní a hrozba rozpadu eurozóny. Zlepšila se nálada mezi manažery výrobních podniků, kteří nyní vidí budoucí výrobu mnohem optimističtěji a zvyšuje se jim hodnota nevyřízených objednávek. Lepší náladu měli také manažeři ve službách.

Mírně, o 0,3 bodu, se zlepšila rovněž důvěra spotřebitelů. Spotřebitelé jsou všeobecně pozitivnější v budoucím výhledu ekonomiky. Pesimističtí jsou však stále v hodnocení své schopnosti šetřit, napsala agentura Reuters.

Hrubý domácí produkt 17 zemí měnové unie se v posledních třech měsících loňského roku proti předešlému čtvrtletí propadl o 0,6 procenta, nejvíce od prvního čtvrtletí roku 2009. Za celý loňský rok HDP eurozóny klesl o 0,5 procenta a pro měnovou unii to byl první kalendářní rok, kdy HDP nerostl v žádném ze čtyř čtvrtletí, tedy přinejmenším od roku 1995, kdy Eurostat začal tyto údaje pořizovat.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK