Irsko a Portugalsko možná dostanou víc čas na splacení úvěrů

28.02.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Amsterodam 28. února (ČTK) - Irsko a Portugalsko by mohly dostat víc času na splacení krizových úvěrů. Řekl to předseda Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem, podle něhož by takový krok mohl oběma zemím pomoci s hladkým návratem na kapitálové trhy. Irsko a Portugalsko dostávají mezinárodní finanční pomoc od Mezinárodního měnového fondu (MMF) a ostatních členských zemí eurozóny.

"V rámci současného (záchranného) programu a současných úvěrů zvažujeme, že jim dáme víc času," řekl Dijsselbloem v nizozemském parlamentu. "To znamená, že trochu víc času na splacení úvěrů by jim šlo poskytnout. Na to se právě díváme a právě toto jim pomůže znovu se postavit na nohy postupně a s menším rizikem," dodal.

Zdroje blízké jednání podle agentury Reuters tvrdí, že vlády zemí eurozóny návrh prodloužit lhůtu na umoření krizových úvěrů podporují. Jako důvod většinou také uvádějí, že to oběma zemím pomůže snáze se vrátit na kapitálové trhy a financovat se tam.

Irsko se po Řecku v roce 2010 stalo druhou zemí eurozóny, která požádala o mezinárodní finanční pomoc. Portugalsko bylo třetí v pořadí a o pomoc se jeho vláda rozhodla požádat na jaře roku 2011.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK