MMF kvůli škrtům asi zhorší výhled americké i globální ekonomiky

28.02.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mezinárodní měnový fond (MMF) patrně zhorší výhled americké i globální ekonomiky, pokud začnou ve Spojených státech platit automatické rozpočtové škrty. Taková pravděpodobnost je velmi vysoká, protože lhůta pro dohodu, která by škrtům zabránila, končí v noci na pátek amerického času. Dopady takzvaného sekvestru, jak se automatickým škrtům říká, podle fondu pocítí hlavně obchodní partneři USA.

 

Mluvčí MMF William Murray řekl, že pokud budou škrty zavedeny v plném rozsahu, pak měnový fond sníží odhad růstu americké ekonomiky na letošní rok minimálně o 0,5 procentního bodu. MMF v současné době předpokládá, že americká ekonomika letos vykáže dvouprocentní růst.

"Uvidíme, co se v pátek stane. Všichni ale předpokládají, že sekvestrace začne platit," řekl na pravidelné tiskové konferenci Murray. "To znamená, že budeme muset přehodnotit odhad růstu pro Spojené státy a změnit i další prognózy," řekl Murray, jehož citovala agentura Reuters.

Spojeným státům už na přelomu loňského a letošního roku hrozil takzvaný pád z fiskálního útesu. Tak se říká dopadům, které by na ekonomiku měla kombinace zvyšování daní a snižování výdajů. Na poslední chvíli se Kongres dohodl na zvýšení některých daní, otázka škrtů vyřešena nebyla a lhůta pro dohodu se jen posunula na konec února.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK