Excalibur Army za šternberský závod VOP CZ zaplatila 152 mil.Kč

01.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Šternberk (Olomoucko) 1. března (ČTK) - Společnost Excalibur Army se dnes stala novým majitelem šternberského závodu vojenských opraven VOP CZ, za který státu zaplatila 152 milionů korun. ČTK to řekl mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. Všech 120 pracovníků šternberského podniku VOP CZ dostalo v lednu kvůli jeho plánovaném prodeji výpověď, část z nich zaměstná nový majitel. Firma Excalibur Army vyhrála výběrové řízení na prodej šternberských opraven, jejichž část už dříve měla pronajatou.

"Dnes byla podepsána kupní smlouva a protokol o předání majetku v lokalitě Šternberk, která dosud byla součástí státního podniku VOP CZ, společnosti Excalibur Army, " uvedl Pejšek. Právníci už připravují zápis změny vlastnictví do katastru nemovitostí a bylo zahájeno předání šternberského podniku firmě Excalibur Army. "Naším cílem v pozici vlastníka je rozvoj výroby v podniku. To znamená, že máme zájem nejen udržet, ale postupně rozšiřovat kolektiv zaměstnanců zejména o kvalifikované dělnické profese. V dohledné době pravděpodobně vytvoříme několik desítek dalších pracovních míst,“ řekl ČTK mluvčí Excalibur Army Lukáš Novotný. Kolik ze 120 propuštěných zaměstnanců šternberského podniku nový vlastník zaměstná, bude podle něj záležet na vývoji zakázek.

Prodej šternberského závodu VOP CZ v lednu schválilo ministerstvo obrany. Nabídku na jeho odkoupení podaly firmy Excalibur Army a STV Group. Společnost Excalibur Army, která nabídla vyšší kupní cenu, má nyní pronajatou vojenskou část areálu opraven ve Šternberku. Excalibur Army zaměstnává zhruba 130 bývalých zaměstnanců někdejšího podniku VOP-026 Šternberk, který byl začleněn do skupiny VOP CZ. Dalších 120 lidí pracovalo pro VOP CZ a zbývajících sedm desítek bývalých zaměstnanců VOP Šternberk už dříve dostalo výpověď.

Společnost Excalibur Army, která má osm provozoven ve východních Čechách, se věnuje zejména obchodu s vojenským materiálem a technikou a jejími opravami. Jejím vlastníkem je Jaroslav Strnad, který je zároveň předsedou představenstva společnosti Composite Com, jež požádala o nařízení exekuce automobilky Tatra. Podle mediálního zástupce společnosti Andreje Čírtka jí Tatra dluží zhruba 650 milionů korun.

Šternberský závod se od roku 1951 specializuje na opravy a modernizaci obrněné techniky. Podnik je v zahraničí známý především díky obří zakázce pro švédskou armádu. V letech 1998 až 2001 pro ni VOP-026 Šternberk zmodernizoval 350 bojových vozidel pěchoty. Šternberské opravny se také podílely na projektu nových kolových transportérů Pandur pro českou armádu. Část výrobní kapacity firma využívala pro civilní výrobu.

Státní podnik VOP CZ na konci loňského roku ve Šternberku, Novém Jičíně, Slavičíně, Vyškově a Brně zaměstnával zhruba 1300 lidí. Jeho zakladatelem je ministerstvo obrany. Vyřazení šternberské části ze struktury VOP CZ je reakcí na pokračující pokles výdajů státu na obranu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK