Dolar dnes posiluje, k euru je nejvýše v letošním roce

01.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 1. března (ČTK) - Americký dolar dnes na devizovém trhu posiluje. Ke koši měn stoupl nejvýše za šest měsíců a vůči euru nejvýše v letošním roce. Přispěla k tomu nejnovější statistika, která zdůraznila rostoucí nerovnosti mezi ekonomikami eurozóny a USA.

Kolem 17:05 SEČ euro vůči dolaru kleslo o 0,6 procenta na 1,2989 USD a poprvé od prosince se propadlo pod psychologicky důležitou úroveň 1,30 USD. K jenu však mírně stouplo o 0,3 procenta na 121,39 JPY. Dolar vůči jenu posílil o 0,8 procenta na 93,43 JPY.

Investoři se vyhýbají euru kvůli poslední vlně statistických údajů z eurozóny, které nejsou příliš pozitivní. K tomu se přidává politická nestabilita v Itálii, která by mohla zvýšit úvěrové náklady problémových zemí. Dnešní údaje o inflaci v eurozóně posílily očekávání, že by Evropská centrální banka mohla v příštích měsících snížit úroky, což je pro euro negativní.

Spojené státy nyní míří k aktivaci automatických výdajových škrtů, protože Bílý dům a republikáni v Kongresu nejeví ochotu dohodnout se na úpravách. Podle Mezinárodního měnového fondu by škrty mohly snížit tempo ekonomického růstu USA o polovinu procentního bodu a zpomalit i globální ekonomiku. Navzdory případnému zpomalení růstu by si však ekonomika USA neměla vést tak špatně, jako ekonomiky eurozóny, Británie a Japonska, které bojují s recesí nebo deflací, což pomáhá dolaru k růstu. Příznivé byly rovněž dnešní statistiky z USA, napsala agentura Reuters.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK