Akcie v Tokiu se dostaly nejvýše za čtyři a půl roku

05.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 5. března (ČTK) - Japonské akcie dnes mírně zpevnily, a jejich hlavní index tak uzavřel nejvýše za čtyři a půl roku. K růstu cen přispěly komentáře nastupujícího vedení centrální banky, které potvrdilo, že má v plánu prosadit taková opatření, která Japonsku pomohou skoncovat s deflací. Na devizových trzích klesal kurz dolaru vůči jenu, zpevnil naopak australský dolar.

Hlavní index Nikkei 225 si připsal 31,16 bodu a obchodní den uzavřel vyšší o 0,27 procenta na 11.683,45 bodu. Během dne vystoupil až nad 11.779 bodů, později ale část zisků smazal. I tak se ale dostal na nejvyšší závěrečnou hodnotu od září 2008. Širší index Topix nicméně o 0,37 procenta klesl a uzavřel na 988,62 bodu.

Trh si všímal slov Kikua Iwaty, jehož vláda navrhla na jednoho z viceguvernérů. Iwata je zastáncem nekonvenční měnové politiky, což ve svém projevu dnes potvrdil. V pondělí se v podobném duchu vyjádřil už Haruhiko Kuroda, což je pravděpodobný nástupce současného guvernéra centrální banky.

"Kuroda je naprosto vhodným kandidátem a pravděpodobně nejlepším pro akciový trh," poznamenal analytik společnosti CLSA Nicholas Smith. "Toto určitě není o kurzu jenu, je to o reflaci cen aktiv. Nezaměřujte se tedy na exportéry, zaměřujte se na banky, brokery a realitní společnosti," řekl Smith.

Na devizových trzích klesal dolar vůči jenu, což dávají analytici do souvislosti s reakcí obchodníků na komentáře nominovaných viceguvernérů k měnové politice. Iwata totiž také řekl, že dříve avizovaný nákup zahraničních dluhopisů připadá v úvahu jen za předpokladu, že selžou jiné možnosti.

Dolar k jenu odepsal 0,6 procenta na 92,97 JPY, zatímco euro vůči dolaru zpevnilo o 0,1 procenta na 1,3042 USD. Australský dolar k americkému přidal 0,4 procenta na 1,0244 USD, a těžil hlavně z rozhodnutí australské centrální banky nechat základní úrok na rekordním minimu tří procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK