Ceny ropy kvůli uzavření ropovodu v Severním moři oživily

05.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 5. března (ČTK) - Světové ceny ropy dnes přerušily pětidenní sérii poklesu a mírně stouply. Severomořská ropa Brent se kvůli uzavření ropovodu v Severním moři vrátila nad 111 dolarů za barel a trh podpořily také příznivé signály z Číny.

Cena Brentu stoupla před 16:00 SEČ o 90 centů na zhruba 111 dolarů za barel a předtím vystoupila na 111,09 USD. V pondělí přitom klesla až na 109,58 dolaru za barel, minimum od 17. ledna. Americká lehká ropa WTI zdražila o půl dolaru na 90,65 dolaru za barel.

Dnes je už je třetí den po úniku ropy z jedné plošiny uzavřen severomořský ropovod, který přepravuje 80.000 barelů ropy Brent denně. To přispělo k zastavení propadu cen, stejně jako slib čínského vedení, že naplní letošní cíl ekonomického růstu.

Nárůst ale omezují obavy ze střednědobých faktorů, které jsou pro ceny nepříznivé. Patří sem rostoucí dodávky ropy na trh, pokračující pokles ekonomiky eurozóny a vyhlídky na další fiskální problémy v USA.

"Dnešní pohyb cen ropy stále považuji za projev dočasného krytí krátkých pozic v rámci klesajícího trendu," řekl agentuře Reuters Dominick Chirichella z newyorského Energy Management Institute. "Pokud ovšem zůstane dnešní situace v Severním moři delší dobu, půjdou ceny nahoru," dodal.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent duben 110,97 110,09 New York - Nymex WTI duben 90,65 90,12

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK