Eurostat potvrdil propad eurozóny v posledním kvartálu 2012

06.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Eurozóna v posledním čtvrtletí loňského roku prohloubila recesi a pokles zaznamenala i celá Evropská unie. Evropský statistický úřad (Eurostat) ve zpřesněném odhadu dnes potvrdil, že hrubý domácí produkt (HDP) 17 zemí eurozóny se oproti předcházejícímu kvartálu snížil o 0,6 procenta a ekonomika celé EU klesla o 0,5 procenta.

 

Ve srovnání s posledním čtvrtletím roku 2011 klesl HDP zemí eura o 0,9 procenta po poklesu 0,6 procenta ve třetím čtvrtletí. EU prohloubila meziroční pokles na 0,6 procenta z předcházejících 0,4 procenta.

Za celý loňský rok HDP eurozóny klesl o 0,6 procenta a celá EU ztratila 0,3 procenta.

Země měnové unie ve třetím čtvrtletí loňského roku mezikvartálně mírně klesly o 0,1 procenta. Celá EU měla ve třetím čtvrtletí růst 0,1 procenta.

Pro měnovou unii to byl první kalendářní rok, kdy HDP nerostl v žádném ze čtyř čtvrtletí, přinejmenším od roku 1995, kdy Eurostat začal tyto údaje pořizovat.

Eurostat potvrdil, že česká ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí ztratila 0,2 procenta HDP a meziročně 1,7 procenta. Slovensko zpomalilo růst na 0,2 procenta HDP a meziročně na 1,2 procenta.

Vedle Slovenska zaznamenaly v EU růst jen Lotyšsko (1,3 procenta HDP oproti třetímu čtvrtletí), Estonsko (0,9 procenta) Litva (0,7 procenta) a Polsko a Rumunsko (po 0,2 procenta).

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK