O letiště v Liberci není zájem, magistrát nedostal žádnou nabídku

06.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Liberec 6. března (ČTK) - O letiště v Liberci nemají investoři zájem. Magistrát nedostal ani jedinou nabídku na koupi. ČTK o tom dnes informovala mluvčí magistrátu Zuzana Minstrová. Za šedesátihektarový areál žádalo město nejméně 106,309 milionu korun. Peníze teď budou v rozpočtu chybět a město bude muset víc šetřit. O prodeji letiště uvažoval Liberec už loni, příjmy se však vyvíjely dobře, a tak z toho sešlo. Letos ale Liberec potřebuje každou korunu na projekty, které získaly dotace z EU. Zvažuje i prodej technických služeb.

Radnice teď podle Minstrové zvažuje, co s letištěm dál. Nabízí se hned několik možností. "Prověřit možnosti jiného využití plochy nebo vypsat nové výběrové řízení s upravenými podmínkami," sdělila Minstrová. Radnice má také nabídku ke spolupráci, od investora, který by se chtěl letiště modernizovat. Další možností je ponechat letiště za současného stavu, což radnici stojí ročně kolem 300.000 korun.

Letiště slouží v Liberci od roku 1934. Nyní funguje jako mezinárodní, ale neveřejné. Letadla ze zahraničí se musejí ohlásit 24 hodin předem. Kvůli hluku a neosvětlené ploše mohou v Liberci přistávat letadla jen ve dne, areál navíc nemá pevnou přistávací dráhu, takže tam mohou přistát jen malá letadla. Vybudování pevné dráhy by podle odhadů přišlo na 200 až 300 milionů Kč, na takovou investici ale město nemá. Liberec proto nabídl areál investorů s podmínkou, že provoz letiště musí být zachován. Radnice si také chtěla ponechat předkupní právo na 20 let za původní kupní cenu.

Záměr prodat letiště i technické služby kritizuje od začátku opoziční Změna pro Liberec. Chce, aby o výprodeji majetku rozhodli lidé v referendu. Na podporu záměru sbírá od poloviny února podpisy, sebrat musí nejméně 8100 podpisů. "Zatím jich máme asi 3300," řekla dnes ČTK zastupitelka změny Zuzana Tachovská. Dostatek podpisů chtějí organizátoři petice získat do konce března. Aby se podařilo prodej zastavit, muselo by v referendu k urnám přijít nejméně 35 procent voličů a 20.000 by se jich muselo vyslovit pro zastavení prodeje. "I když žádný zájemce o letiště není, určitě budeme o referendum usilovat dál," dodala Tachovská.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK