Investoři v obavách z nejistoty prodávají venezuelské dluhopisy

06.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York/Caracas 6. března (ČTK) - Ceny venezuelských státních dluhopisů dnes na mezinárodních trzích klesaly. Investoři se rozhodli vybrat zisky z dosavadního růstu cen a další investice v této latinskoamerické zemi kvůli politické nejistotě omezují. Venezuela v úterý informovala o úmrtí prezidenta Huga Cháveze, postoj nejvyšších politických činitelů ale nedává podle investorů šanci na brzkou změnu režimu.

"Obchodování je velmi aktivní, všechno už ale bylo do cen započteno," upozornil jeden z makléřů v New Yorku, jehož citovala agentura Reuters. Na trzích se začal zájem o venezuelské dluhopisy zvyšovat už během úterý, kdy se v médiích objevily informace, že Chávezovo zdraví se rychle zhoršuje. K poklesu se ale ceny dluhopisů vrátily hned, jak začal mluvit viceprezident Nicolás Maduro, který má Cháveze prozatím nahradit.

"Byl skutečně agresivní. Je to úplně stejné, jen bez Cháveze," řekl jiný makléř. Podle něj zájem o dluhopisy vzápětí opadl a jejich ceny se začaly opět snižovat.

Dluhopis venezuelské vlády splatný v roce 2022 se odpoledne prodával za 118,25 bodu. V úterý zavíral na 119,625 bodu. Ještě větší propad byl patrný u dluhopisů, které vydala státní ropná společnost Petróleos de Venezuela (PDVSA). Cena papírů splatných v roce 2022 spadla pod 115 bodů, ačkoli v úterý byla na 118 bodech. Velká část investorů ve Venezuele investuje právě kvůli tomu, že země je významným producentem ropy.

Investoři, kteří nakoupili venezuelské dluhopisy už loni v prosinci, je zhodnotili poměrně značně. V prosinci, kdy se o vážném zdravotním stavu prezidenta Cháveze začalo znovu hovořit, byla podle analytiků nejvhodnější doba k nákupu.

Investoři většinou nemají na Cháveze dobré vzpomínky. Za svého prezidentství totiž nechal zestátnit řadu firem, které byly soukromé a v nichž měli často podíly západní investoři. Například z burzy v New Yorku v minulých letech tímto způsobem zmizelo několik firem z oblasti energetiky a telekomunikací.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK