Japonské akcie mírně zpevnily, vzrostl i dolar

07.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 7. března (ČTK) - Japonské akcie dnes pokračovaly v růstu a jejich hlavní indexy překonaly klíčové psychologické úrovně. K růstu cen přispívá hlavně očekávání, že tamní centrální banka ještě víc uvolní měnovou politiku, aby zemi pomohla zbavit se deflace. Na devizových trzích díky solidním zprávám z ekonomiky zpevňoval dolar. Na jeho další vývoj bude mít zřejmě značný vliv páteční statistika z amerického trhu práce.

Hlavní index Nikkei 225 přidal 35,81 bodu a obchodní den uzavřel vyšší o 0,30 procenta na hodnotě 11.968,08 bodu. Větší část dne přitom strávil nad hranicí 12.000 bodů, kde byl naposledy v roce 2008. Širší index Topix přidal 0,11 procenta na 1004,35 bodu a nad tisícibodovou hranicí je poprvé od října 2008.

Akcie v Tokiu zpevňují už šestým dnem v řadě a podruhé v řadě posunuly rekord. Investoři nakupovali hlavně akcie exportérů, naopak výrobce elektroniky Sharp odevzdal část vysokých středečních zisků. Část analytiků upozorňuje, že trh je v krátkodobém výhledu náchylný ke korekci.

Na devizových trzích se zvyšoval kurz dolar, jemuž svědčí solidní statistika z americké ekonomiky. Ve středu zpráva organizace ADP ukázala svižný růst počtu pracovních příležitostí v soukromém sektoru a trh čeká, že příznivá bude i páteční zpráva o vývoji na trhu práce. S poklesem míry nezaměstnanosti se ale zatím nepočítá.

Dolar k jenu vystoupil nad 94 JPY, kde byl naposledy koncem února. Později se jeho kurz ustálil na 93,98 JPY, což byl nepatrný pokles proti hodnotám ze středečního večera. Euro si udrželo mírný zisk a pohybovalo se kolem 1,2988 USD, dolar k britské libře vystoupil na 1,4990 USD a během dne se dostal až na 1,4965 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK