Data řidičů se spojí se základními registry, výpadek prý nehrozí

07.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. března (ČTK) - Registr řidičů se má v pátek odpoledne napojit na základní registry s databázemi osob a adres. O víkendu se systém bude testovat. V plném provozu by měl být registr řidičů od pondělního rána. Výpadek systému tentokráte nehrozí, uvedlo dnes v tiskové zprávě ministerstvo dopravy. Nedávné propojení základních registrů s elektronickým systémem centrálního registru vozidel ale na úřadech způsobilo komplikace.

Dopoledne 13. prosince, kdy se oba systémy napojily, registr vozidel na řadě míst v Česku na několik hodin zkolaboval a samotní úředníci vyzývali lidi, aby registraci vozidla raději odložili.

Takovémuto scénáři by se tentokráte chtělo ministerstvo dopravy vyhnout. "V sobotu se bude systém zkoušet bez účasti veřejnosti v několika vybraných obcích, mimo jiné v Liberci. Pokud během zkoušek nastane nějaký problém, vrátíme se k původní verzi," ubezpečil mluvčí ministerstva Martin Novák. Podobné potíže jako u registru vozidel úřad nečeká. Oba dva systémy si prý nejsou příliš podobné.

Na rozdíl od registru vozidel, který byl kvůli výpadkům a dalším potížím v posledním roce častokrát v centru pozornosti, o registru řidičů příliš často slyšet není. Toto pondělí jej ale postihl zhruba hodinový výpadek.

Výhodou propojení registru řidičů a základních registrů je možnost propojení databáze osob a adres s databází údajů o držitelích řidičského oprávnění. I v případě napojení registru vozidel na základní registry ministerstvo dopravy věřilo, že se vše uskuteční bez komplikací.

cfr mol

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK