Stavy slepic v ČR loni vzrostly o pětinu, snáška klesla o 10 pct

07.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. března (ČTK) - Tuzemští chovatelé nosnic během loňského roku rozšířili stavy chovů více než o pětinu na 4,28 milionu kusů v závěru prosince 2012. Celková snáška vajec naopak klesla zhruba o desetinu na 1,15 miliardy, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu. Počty chovaných slepic v průběhu loňska rostly poté, co je předtím chovatelé výrazně snížili kvůli zpřísnění podmínek pro chov ze strany EU.

Podle předsedkyně představenstva Českomoravské drůbežářské unie Dagmar Tůmové se původně předpokládalo, že po ukončení výměny klecí pro slepice za prostornější bude kapacita chovů zhruba o jeden milion nižší. "To ale vývoj narůstající kapacity pro chov nosnic nepotvrzuje, neboť k 31.12. 2012 byla kapacita již zhruba pět milionů kusů a před rekonstrukcemi byla 5,2 milionu," poznamenala.

Podle aktualizovaných odhadů by po dokončení výměny klecí kapacita tuzemských chovů měla dosáhnout zhruba 5,5 milionu, což by bylo asi o 300.000 více než před zavedením unijní směrnice. "To bude znamenat i vyšší výrobu konzumních vajec a také to, že bychom se mohli stát soběstační v této komoditě," upozornila Tůmová. Loni bylo Česko v produkci vajec soběstačné z 85,5 procenta, letos by vzhledem k očekávanému rozšiřování chovů mohla podle Tůmové soběstačnost výrazně vzrůst.

Ze statistiky je patrné postupné navyšování chovů v průběhu roku. Zatímco ke konci roku 2012 čítaly chovy slepic o 22,2 procenta více kusů než koncem roku 2011, celoroční průměrný stav slepic loni dosáhl 3,73 milionu, což bylo o deset procent meziročně méně.

Výměna klecí pro nosnice podle pravidel EU české chovatele stála přibližně 2,8 miliardy korun. Tuzemští drůbežáři měli na začátku loňského roku vyměněno a rekonstruováno 80 procent klecí. Zbylá kapacita bude postupně dokončována v průběhu letošního a příštího roku.

Český trh vajec je po "vaječné válce" vzniklé před rokem už půl roku stabilizovaný. Cena za vejce, která se v prvních loňských měsících blížila šesti korunám, se ustálila na méně než poloviční hladině, stejné jako před dvěma lety. Češi preferují tuzemská vejce a dříve razantní polský dovoz se významně snížil. Řada polských farem nestihla předělat podle norem EU od ledna 2012 klece pro nosnice a navíc Poláky postihují množící se problémy s kvalitou jejich potravin, řekl ČTK v únoru Petr Červený, jednatel České drůbeže, významného českého producenta vajec. Kvůli vyššímu zájmu o české vejce připravuje firma zvýšení produkce na dvojnásobek.

Drůbežáři viní z prudkého nárůstu cen vajec v úvodu loňského roku především obchodní řetězce. Mnoho z nich prý paniky v souvislosti s nedostatkem vajec na trhu zneužilo a neúměrně zvýšilo své marže.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK