Nová továrna by mohla v Jeseníku zaměstnat až 1200 lidí

07.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jeseník 7. března (ČTK) - Nová továrna na výrobu speciálních pytlů pro přepravu zboží, o jejíž výstavbě v Jeseníku uvažuje společnost FTC Group, by mohla zaměstnat až 1200 lidí. Definitivní rozhodnutí o umístění plánované investice do Jeseníku ale nepadlo a FTC Group má v hledáčku i několik dalších lokalit v Česku a zahraničí. Na mimořádném jednání zastupitelstva, které jednalo o této investici, to dnes řekl místostarosta Jeseníku Libor Halas (Mladí pro Jeseník). Jesenicko dlouhodobě vykazuje jednu z nejvyšších nezaměstnaností v zemi a tato investice by horskému regionu velmi pomohla.

Společnost FTC Group, která pro novou továrnu shání pozemek o rozloze zhruba 20.000 metrů čtverečních, se o Jeseník zajímá od začátku letošního roku. Projekt stavby továrny má podle Halase dvě fáze, přičemž v každé z nich by mohlo vzniknout 500 až 600 pracovních míst. Výše investice nebyla zatím zveřejněna. "Na jednání jsme jim oznámili, že město má o tuto investici velký zájem," uvedl Halas.

Radní proto zástupcům firmy FTC Group nabídli čtyři vhodné pozemky v Jeseníku, na kterých by mohla závod postavit. "Nejvíce se jim zamlouvala průmyslová zóna," podotkla starostka Jeseníku Marie Fomiczewová (ČSSD). Jeseník podle Halase zatím nemá investici jistou, protože investor jedná s několika městy v Česku a zahraničí. Firma FTC Group na začátku tohoto týdne jesenické radnici ale oznámila, že o region má stále zájem a počítá s dalším kolem jednání.

Společnost FTC Group si už nechala zaslat podrobné informace například o tom, jak jsou pozemky napojeny na inženýrské sítě, a také jejich detailní nákresy. Vyjádření firmy FTC Group, která se na svých internetových stránkách prezentuje jako soukromá mezinárodní investiční skupina, se ČTK zatím nepodařilo získat. FTC Group se specializuje například na investice do projektů rizikového kapitálu a působí v Evropě, Dálném východě, Asii, Latinské Americe a v Africe. Podle Halase firma razí strategii, že projekty nekomentuje do doby, než si definitivně vybere místo pro jejich realizaci.

Podíl nezaměstnaných v lednu na Jesenicku činil 13,3 procenta, což byla třetí nejvyšší nezaměstnanost v Česku. První pozice připadla Bruntálsku (14 procent) a druhá Mostecku (13,4 procenta).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK