Čína se vyslovila proti podpoře exportu devalvacemi měn

08.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 8. března (ČTK) - Čína dnes vyzvala ostatní velké ekonomiky, aby se nesnažily devalvacemi domácích měn podporovat svůj export. Tento postup by podle ní mohl poškodit světovou ekonomiku. Samotná Čína je přitom dlouhodobě obviňována z toho, že udržováním uměle nízkého kurzu domácí měny zvýhodňuje své exportéry.

"Mám obavy, že devalvace z konkurenčních důvodů povede k nadměrné nabídce peněz a bude mít negativní dopad na globální hospodářský růst," uvedl čínský ministr obchodu Čchen Te-ming. Reagoval tak na otázku ohledně slabého kurzu japonské měny. Upozornil však, že čínská výzva se týká rovněž Spojených států a Evropy.

Japonský jen od poloviny loňského roku oslabil zhruba o 20 procent vůči dolaru kvůli snaze japonské vlády podpořit domácí ekonomiku uvolňováním měnové politiky. To vyvolalo obavy, že kroky k oslabeních domácích měn uskuteční i další vlády, aby udržely konkurenceschopnost svého exportu.

Domácí ekonomiku již nyní prostřednictvím uvolňování měnové politiky podporují kromě Japonska také další země, včetně Spojených států. Ty jsou některými rozvíjejícími se zeměmi kritizovány, že tak snižují hodnotu dolaru, napsala agentura AP.

Ministři financí a guvernéři centrálních bank zemí skupiny G20 minulý měsíc slíbili, že se vyhnou takzvané měnové válce a nebudou podporovat svou konkurenceschopnost devalvacemi domácích měn.

Představitelé G20 se zavázali, že se budou snažit omezit dopady uvolněných měnových politik na sousední země. Měnové politika by podle nich měla být zaměřena pouze na cenovou stabilitu a hospodářský růst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK