Deficit platební bilance se loni snížil na 94 miliard korun

08.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. března (ČTK) - Běžný účet platební bilance, která je souhrnem veškerých ekonomických transakcí domácí ekonomiky se zahraničím, v loňském roce snížil deficit na 94 miliard korun. V roce 2011 vykázal schodek 109,1 miliardy korun. ČTK o tom dnes informovala Česká národní banka. Ve čtvrtém čtvrtletí roku 2012 byl účet platební bilance ve schodku 36,3 miliardy korun.

ČNB dnes se zveřejněním údajů za čtvrté čtvrtletí zároveň upozornila, že revidovala údaje platební bilance za předchozí čtvrtletí roku 2012 a údaje za rok 2011. "Byly aktualizovány údaje obchodní bilance a bilance služeb přebírané od Českého statistického úřadu a do výsledků platební bilance za rok 2011 byly promítnuty výsledky ročního šetření ČNB o přímých zahraničních investicích za rok 2011," uvedla banka.

Na finančním účtu se v samotném čtvrtém čtvrtletí uskutečnil čistý příliv finančních zdrojů ze zahraničí v objemu 61,2 miliardy korun. Devizové rezervy ČNB bez vlivu kurzových rozdílů se zvýšily o 75,5 miliardy Kč. Poměr schodku běžného účtu platební bilance k HDP na roční bázi se zvýšil podle odhadu ČNB na 2,5 procenta především v důsledku růstu schodku bilance výnosů. Poměr aktiva výkonové bilance, tedy bilance zboží a služeb, k HDP činil na roční bázi 5,1 procenta.

V bilanci zboží a služeb na běžném účtu platební bilance vznikl ve čtvrtém čtvrtletí přebytek 35,5 miliardy korun. "V meziročním nárůstu o 1,9 miliardy korun se promítlo především zlepšení aktiva obchodní bilance. Tempo růstu vývozu zboží (index 102,4) bylo vyšší než u dovozu (index 102,1)," uvedla banka.

Meziroční pokles aktiva bilance služeb podle ČNB souvisel zejména s poklesem čistých příjmů ze zahraničního cestovního ruchu vlivem nižších příjmů a růstu výdajů. Současně klesl přebytek dopravy v důsledku růstu dovozu služeb při potrubní přepravě plynu a ropy. Naopak v položce ostatní služby byl podle centrální banky patrný pokles schodku vzhledem ke zvýšenému vývozu zprostředkovatelských služeb v obchodování se zbožím a vývozu služeb v oblasti výpočetní techniky.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK