Francouzská ekonomika se podle centrální banky vyhne recesi

08.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Francouzská centrální banka nadále předpokládá, že francouzská ekonomika se na začátku letošního roku těsně vyhne recesi. Banka dnes ve své měsíční zprávě potvrdila prognózu, podle které francouzský hrubý domácí produkt v prvním čtvrtletí stoupne o 0,1 procenta.

 

V posledních třech měsících loňského roku HDP klesl o 0,3 procenta. Pokud by se snížil také v nynějším čtvrtletí, dostala by se ekonomika do recese, která je obvykle definována jako minimálně dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou.

Francouzská vláda minulý měsíc připustila, že růst francouzské ekonomiky v celém letošním roce nedosáhne dříve předpokládaných 0,8 procenta, ale bude se pohybovat spíše v blízkosti 0,2 až 0,3 procenta.

Slabý hospodářský růst má podle agentury Reuters negativní dopady na francouzský rozpočet. V lednu se rozpočtový schodek podle dnešních údajů ministerstva financí zvýšil na 12,8 miliardy eur (zhruba 325 miliard Kč) z 12,5 miliardy eur před rokem.

Francouzská vláda již dříve oznámila, že v letošním roce se jí nepodaří snížit rozpočtový deficit na tři procenta HDP, jak plánovala. Vláda se totiž obává, že by dalšími úspornými opatřeními mohla narušit hospodářský růst.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK