Růst německé průmyslové výroby se v lednu zastavil

08.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 8. března (ČTK) - Průmyslová výroba v Německu zůstala v lednu meziměsíčně beze změny, ačkoli analytici očekávali její nárůst o 0,5 procenta. Německé ministerstvo hospodářství nicméně zvýšilo prosincové tempo růstu produkce na 0,6 procenta z původně ohlášených 0,3 procenta.

"Průmyslová produkce se na přelomu roku stabilizovala," uvedlo ministerstvo. "Na průmyslovou výrobu má negativní dopad současný pokles zakázek, ukazatele nálady se však již několik měsíců zlepšují a signalizují příchod oživení," dodalo.

Dnešní údaje jsou nicméně podle agentury Reuters další známkou přetrvávající slabosti německé ekonomiky. Ministerstvo již ve čtvrtek oznámilo, že průmyslové zakázky pro německé podniky se v lednu překvapivě snížily o 1,9 procenta kvůli prudkému poklesu objednávek z ostatních zemí eurozóny.

Německá ekonomika v loňském čtvrtém čtvrtletí klesla o 0,6 procenta, tedy nejvýrazněji od začátku roku 2009. Německá centrální banka Bundesbank nicméně minulý měsíc uvedla, že v letošním prvním čtvrtletí jeví ekonomika známky růstu a pravděpodobně se vyhne recesi, která je definována jako dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK