Evropská centrální banka by podle MMF měla opět snížit úroky

08.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Evropská centrální banka (ECB) by měla podpořit ekonomiku dalším snížením úrokových sazeb. Uvedla to dnes výkonná ředitelka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová. Vyzvala rovněž silné evropské ekonomiky, například Německo, aby umožnily vyšší inflaci a rychlejší růst mezd.

 

"Věříme, že stále existuje určitý omezený prostor k tomu, aby ECB snížila sazby," uvedla Lagardeová v poznámkách k projevu, který přednese během své oficiální návštěvy v Irsku.

"Obnovení rovnováhy znamená nižší inflaci i růst mezd na jihu (eurozóny), mohlo by však rovněž znamenat o něco vyšší inflaci a růst mezd v zemích, jako je Německo," upozornila.

ECB ve čtvrtek podle očekávání ponechala základní úrokovou sazbu na historickém minimu 0,75 procenta. Její ekonomové mírně zhoršili hospodářský výhled eurozóny, prezident ECB Mario Draghi ale předpověděl, že země měnové unie v letošním druhém pololetí zahájí "postupné oživování" z nynější recese. Draghi dal také najevo, že povolební situace v Itálii nepředstavuje žádnou větší hrozbu.

ECB v nové prognóze zhoršila odhad poklesu hrubého domácího produktu v eurozóně na 0,5 procenta z dosavadní předpovědi 0,3 procenta. Reagovala tím na nečekaně výrazný propad v posledním loňském čtvrtletí. Odhad růstu pro příští rok snížila do rozpětí 0,0 až 2,0 procenta z 0,2 až 2,2 procenta. Draghi však uvedl, že i přes zhoršený odhad "předpokládaná trajektorie oživení zůstává nezměněna".

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK