MMF prý udělá maximu, aby Irsku pomohl opustit záchranný režim

08.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dublin 8. března (ČTK) - Mezinárodní měnový fond (MMF) udělá maximum pro to, aby Irsku pomohl podle plánu opustit současný záchranný režim. Řekla to šéfka fondu Christine Lagardeová, která je na návštěvě Dublinu. Irsko je jednou ze tří zemí eurozóny, které čerpají mezinárodní finanční pomoc. Na ní se vedle států eurozóny podílí i měnový fond a Evropská centrální banka (ECB).

Lagardeová Irsko pochválila za práci, kterou v posledních dvou letech odvedlo. Úsilí, které země prokázala, je podle Lagardeové obrovské, ať už se poměřuje čímkoli.

Ministři financí zemí Evropské unie tento týden MMF požádali, aby jim poradil, jak Irsku a Portugalsku pomoci řádně se vrátit na mezinárodní kapitálové trhy. Irsko se na čerpání zahraniční pomoci s věřiteli dohodlo v závěru roku 2010, Portugalsko následující rok na jaře.

Irsko věří, že záchranný režim opustí ještě letos, jak si už dříve naplánovalo. Dublin už se začal vracet i na kapitálové trhy, kde ale zatím prodává jen dluhopisy s krátkou splatností. K mírnému růstu se vrací také irská ekonomika.

"Máme v hlavě spoustu myšlenek, spoustu termínů a podmínek, jestli chcete, které se vztahují ke strategii odchodu ze záchranného režimu. Budeme posuzovat všechny možnosti, které máme," řekla Lagardeová novinářům v Dublinu. Do Irska zavítala v roli šéfky MMF poprvé.

Všechny zvažované možnosti podle Lagardeové musejí být v mezích mandátu měnového fondu. Pravidla MMF zakazují, aby Irsku prodloužil splatnost poskytnutých úvěrů. O poskytnutí takové úlevy se v současné době jedná na evropské úrovni.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK