Ceny ropy obnovily pokles, srazil je silný dolar po zprávě z USA

08.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 8. března (ČTK) - Světové ceny ropy dnes pod tlakem silného dolaru obnovily poklesy a severomořská ropa Brent sestoupila opět pod 110 dolarů za barel. Dolar posílily nečekaně příznivé údaje z amerického trhu práce USA.

Cena Brentu po 16. hodině SEČ klesla o téměř dolar a půl na 109,70 dolaru za barel. Brent oslabuje čtvrtý týden po sobě, což je nejdelší pokles od května 2012. Americká lehká ropa WTI ztrácela asi půl dolaru a byla kolem 91,05 dolaru za barel.

Zatímco ve čtvrtek se pokles ropy zastavil díky příznivým dílčím údajům z trhu práce v USA, dnešní silná čísla o únorovém vývoji zaměstnanosti naopak ropu srazila. Na zprávu, že ekonomika vytvořila 236.000 míst, mnohem více, než se čekalo, reagoval dolar výrazným růstem.

Kurz dolaru proti koši hlavních měn posílil po zprávě z USA o 0,9 procenta. Silný dolar tlačí dolů ceny komodit obchodovaných v americké měně, protože je zdražuje těm, kdo je kupují v jiných měnách.

K poklesu ropy přispívají masivní likvidace "dlouhých" pozic, v nichž investoři marně spekulovali na růst cen. Z toho těží světové akciové trhy, jejichž souhrnný index dnes vzrostl na maximum od června 2008. "Peníze jdou do akcií, komodity ztrácejí tah," komentoval to agentuře Reuters analytik Ole Hansen ze Saxo Bank.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent duben 109,70 111,15 New York - Nymex WTI duben 91,07 91,56

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK