Distributor krmiv Candy dostal od ÚOHS pokutu 802.000 korun

11.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 11. března (ČTK) - Distributor krmiv pro psy a kočky CANDY dostal od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutu 802.000 korun za zakázané dohody, které uzavíral se svými partnery. ÚOHS vadilo určování cen pro další prodej ve smlouvách. Rozhodnutí není pravomocné, firma se proti němu může odvolat, řekl dnes ČTK předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Pokutovaná firma je distributorem krmiv pro psy a kočky značek NUTRAM, K-9, FELINE a CANDIE'S. Krmiva distribuuje přímým prodejem koncovým spotřebitelům prostřednictvím svého internetového obchodu, dodávkami do maloobchodních prodejen a dále pomocí velkoobchodních prodejců - svých registrovaných distributorů.

Podle antimonopolního úřadu společnost porušovala zákon v letech 2010 až 2012. ÚOHS vadily dohody o minimálních cenách. "Společnost CANDY vydávala obchodní podmínky, ve kterých zavazovala své registrované distributory k dodržování dohod o cenách krmiv pro další prodej, přičemž distributoři tyto dohody akceptovali," uvedl Rafaj.

Podle něj firma dodržování zakázaných dohod kontrolovala a "uplatňovala rovněž nátlak na odběratele, kteří odmítali stanovené ceny dodržovat".

Výsledkem bylo zvýšení cen krmiv o více než pětinu a snížení počtu e-shopů nabízejících tato krmiva.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK