Italská ekonomika ve 4. čtvrtletí prohloubila propad na 2,8 pct

11.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Řím 11. března (ČTK) - Italská ekonomika se v posledním čtvrtletí loňského roku propadla meziročně o 2,8 procenta. Za celý rok hrubý domácí produkt třetí největší ekonomiky eurozóny klesl o 2,4 procenta po růstu o 0,4 procenta v roce 2011. Oznámil to dnes italský statistický úřad.

Itálie je v recesi od poloviny roku 2011 a obnovení růstu se zde čeká nejdříve ve druhém pololetí tohoto roku. Ekonomiku na konci roku srážela chronicky slabá domácí poptávka spolu s čerpáním ze zásob. V závěru roku byl už HDP nižší než v roce 2001, uvedl úřad.

Mezinárodní ratingová agentura Fitch v pátek snížila hlavní úvěrovou známku Itálie o jeden stupeň na BBB+ a varovala zemi před dalším zhoršením. Odůvodnila to nerozhodným výsledkem voleb a pokračující ekonomickou recesí. Fitch předpokládá, že v letošním roce HDP Itálie klesne o 1,8 procenta, třebaže končící vláda Maria Montiho očekávala letos pokles jen o 0,2 procenta.

Itálie patří k nejzadluženějším zemím Evropy a Fitch do konce roku čeká nárůst státního dluhu na 130 procent HDP. Loni se o zemi mluvilo spolu se Španělskem jako o dalším kandidátovi na finanční pomoc v dluhové krizi eurozóny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK