Pokles řecké ekonomiky loni zpomalil na 6,4 procenta

11.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Řecká ekonomika v loňském roce klesla o 6,4 procenta a zaznamenala pokles již pátým rokem za sebou. V roce 2011 se hrubý domácí produkt snížil o 7,1 procenta. V samotném čtvrtém čtvrtletí pak HDP klesl po revizi méně, než se čekalo. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil řecký statistický úřad ELSTAT.

 

Pokles za celý rok je o 0,1 procentního bodu nižší, než uváděly předběžné údaje statistiků. V samotném čtvrtém čtvrtletí se meziroční pokles snížil na 5,7 procenta z 6,7 procenta ve třetím čtvrtletí. Rychlý odhad zveřejněný minulý měsíc počítal s poklesem o šest procent, napsala agentura Reuters.

Řecká ekonomika již od roku 2008 klesla o zhruba pětinu. Podle odhadů zůstane v recesi i letos a oživení se dočká v roce 2014. Vláda i Evropská komise očekávají v letošním roce snížení hrubého domácího produktu o 4,5 procenta, Mezinárodní měnový fond odhaduje pokles HDP o 4,2 procenta.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji bankrotu a muselo požádat o pomoc své partnery v Evropské unii a Mezinárodní měnový fond. Úvěr 110 miliard eur (2,8 bilionu Kč) však problémy země nevyřešil a země musela dostat druhý záchranný balík 130 miliard eur. Výměnou za pomoc od té doby zavádí masivní výdajové škrty, snižuje důchody a mzdy a opakovaně zvyšuje daně, což sráží ekonomiku dolů a vyvolává protesty obyvatel.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK